Ga naar hoofdinhoud

Nog even genieten van je laatste vakantieweken bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

18 augustus 20144 minute read

Wassenaar – Over twee weken zit ook de zomervakantie van 2014 er weer op. Een goed moment om er met de (klein)kinderen er nog een keer op uit te trekken. Ook bij minder mooi zomerweer heeft deze bestemming veel te bieden. In de zomervakantie vertrekken elke dinsdag, donderdag en in het weekend in het Zuid-Hollandse Valkenburg (bij Katwijk) stoom- en dieseltreinen vanaf een ouderwets tramstation in chaletvorm. Tijd voor geschiedenislessen die je kunt ruiken en ervaren.

Stoom of dieselrit langs het meer
U kunt met uw (klein)kinderen een rit langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer maken. Met een snelheid van amper 15 kilometer per uur trekt in de weekenden en op de dinsdag en donderdag een groen geschilderde stoomlocomotief drie tot vier rijtuigen achter zich aan. Bij mooi weer zet het museum ook open rijtuigen in. Bij minder mooi weer zit u lekker beschut in de gesloten rijtuigen. Weer teruggekomen op het station staat een dieseltrein klaar die u met speciaal omgebouwde lorries met houten banken naar de remise brengt. Deze rit wordt door jong en oud als een spannende belevenis ervaren.

Op speelse wijze laten zij u en de (klein)kinderen kennismaken met al het materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van het Nederlands smalspoormuseum zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.
Oude techniek spreekt jong en oud aan. Welk kind weet nog steenkolen zijn? Hoe maak je eigenlijk stoom? Hoe werkt een stoomlocomotief? De vrijwilligers van het smalspoormuseum leggen het geduldig uit en laten de vuurkist zien om de warmte te voelen. Regelmatig klinkt ook de stoomfluit.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein. Voor de wat oudere kinderen en de volwassenen zijn twee thematentoonstellingen in het museum ingericht.

Kleine treinen in de gro(o)te oorlog
In de expositie “Kleine treinen in de gro(o)te oorlog” staat de Eerste Wereldoorlog centraal die in de ons omringende landen ook de wel de gro(o)te oorlog wordt genoemd. Op 28 juli a.s. is het precies 100 jaar geleden dat deze oorlog uitbrak. Alle grootmachten van de wereld waren bij deze bij deze oorlog betrokken. Uiteindelijk waren er meer dan 70 miljoen militairen, waaronder 60 miljoen Europeanen, gemobiliseerd in een van de grootste oorlogen in de geschiedenis. Bijna 10 miljoen soldaten werden gedood onder erbarmelijke omstandigheden in de loopgraven. Achter de loopgraven werden vele kilometers smalspoor aangelegd voor aanvoer van wapens, munitie en voedsel voor de soldaten. Omdat Nederland zich tijdens deze oorlog neutraal opstelde, is deze oorlog in ons land nauwelijks bekend. In tegenstelling tot de ons omringende landen als België, Engeland en Frankrijk. In deze expositie zijn foto’s, modellen en originele voorwerpen tentoongesteld om uw kennis over deze oorlog te vergroten.

Indonesisch industrie smalspoor toen en nu
Deze fototentoonstelling met unieke historische opnamen is samengesteld door Gerard de Graaf, vrijwilliger bij het museum en expert op het gebied van Indonesisch smalspoor. Een onlangs gerestaureerde Simplex railauto uit de jaren 20 van de vorige eeuw heeft een prominente plaats gekregen in deze tentoonstelling.

Openingstijden tijdens de zomervakantie
Het museum is geopend op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van 10.30 – 16.30 uur.
Vertrek stoomtrein naar Wassenaarse Wetering om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. De open trein met een dieselmotorlocomotief naar Valkenburg Remise om 11.40, 12.40, 13.40, 14.40 en 15.40 uur. De toegang bedraagt 5 euro voor kinderen van 4-12 jaar en volwassenen betalen 7 euro. De kaartjes geven toegang tot het museum en er kan onbeperkt worden ingestapt in de treinen.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen. Voor meer informatie: raadpleeg de website www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinVakantieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top