Skip to content

De korenmolen van Wassenaar

21 augustus 20143 minute read

Wassenaar – Zoals u misschien wel weet, is de molen die naast het Molenplein in ons dorp staat, een korenmolen. Dit betekent dat er bij voldoende wind gemalen zou kunnen worden. Uitgaande van de schaal van Beaufort waarmee de kracht van de wind aangeduid wordt, hebben we dan wel minimaal windkracht 4 tot 5 nodig en bij windkracht 8 zetten we de molen stil.

Maar er is nog iets: de molen moet technisch in orde zijn en dan heb ik het in dit geval vooral over de stenen waarmee gemalen wordt. Er liggen twee koppels stenen in de molen die hiervoor bedoeld zijn. Zo’n koppel bestaat uit een loper en een ligger. De ligger ligt verankerd op de vloer en de loper draait. Tussen deze stenen wordt de juiste hoeveelheid graan gegooid zodat er via de meelgoot een goed product in de zak loopt. Een product, waarmee bakker Kaptein en de mensen die meel in de molen komen kopen, een smakelijk brood kunnen bakken. Beide stenen zijn voorzien van groeven die er mede voor zorgen dat de graankorrels naar de buitenkant van de steen gevoerd worden en daar tot meel vermalen worden. Deze groeven moeten gescherpt worden, gebild, zegt de molenaar. Het is verstandig om dit zo af en toe aan een deskundige over te laten. Dat wil niet zeggen dat ik het zelf niet zou kunnen, sterker nog, ik heb het al enkele malen gedaan, maar zo’n deskundige gaat uiteraard veel professioneler te werk. Afgelopen zaterdag hadden we Hans Titulaer op de molen ik mag wel zeggen dé deskundige op dit gebied in ons land. Hij heeft samen met ons – Cor, Jeroen,Erik en ik – de bovenste steen opgetakeld met als gevolg dat we beide stenen konden bekijken en bewerken. Dit laatste was zeker nodig. Hij komt hiervoor nog een keer terug en dan denk ik, dat één van de koppels weer maalvaardig is. In een later stadium wordt het andere koppel, waar we momenteel mee malen ook bekeken. De molen is eigendom van de gemeente en Raymond Kuilboer, de medewerker van onze gemeente die zich onder andere bezighoudt met het onderhoud van de molen, heeft hier zonder meer begrip voor. Zoals u ziet is hier van een uitstekende samenwerking sprake!

Ik voeg een foto toe, waarop de onderste steen – de ligger – staat afgebeeld. Hij moet nog schoongemaakt worden en vervolgens worden die groeven dan bekeken. Ditzelfde gebeurt ook met de loper. In het midden van de steen ziet u een deel van de overbrenging waarmee de draaiende beweging van de wieken op de bovenste steen wordt overgebracht.

Carl Doeke Eisma

Tags

WassenaarWindlust
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top