Wassenaar – Op 31 augustus is het precies veertig jaar geleden dat de zogenoemde zeezenderwet in werking trad en de zenders vanaf een schip voor de Nederlandse kust het zwijgen werd opgelegd. De zenders Mi Amigo en Caroline bleven (nog enkele jaren met ‘vallen en opstaan’) bestaan, met als uitvalsbasis Playa de Aro in Spanje. Maar de belangrijkste zenders Veronica en Noordzee stopten op zaterdag 31 augustus 1974.
Op zondag 31 augustus 2014, exact veertig jaar later, herhaalt Midvliet FM in het programma Kakafonie het laatste uur van de roemruchte zeezender Veronica die in haar ruim veertienjarig bestaan zorgde voor een revolutie op het gebied van radio en daarnaast veel heeft betekend voor de Nederlandse popmuziek.
Naar het voorbeeld van Radio Mercur in Denemarken werd op 15 oktober 1959 in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam besloten radio-uitzendingen vanaf een schip op de Noordzee te starten. Het station ging werken onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland, afgekort VRON. Uit deze afkorting werd de naam Veronica afgeleid, die ook refereerde aan het gedicht Het schaap Veronica van Annie M.G. Schmidt.
Op 20 april 1960 vond een eerste testuitzending plaats. Radio Veronica ging definitief van start op 15 mei 1960 vanaf het voormalige lichtschip Borkum Riff, dat in de haven van het Duitse Emden werd omgebouwd tot zendschip, op 192 meter of 1562 kHz. In november 1964 werd de Borkum Riff vervangen door de IJslandtrawler Norderney.
Radio Veronica werd enorm populair bij de jeugd, omdat zij populaire en popmuziek uitzond in een vanaf 1969 vast programmaschema. Vanaf 2 januari 1965 werd een wekelijkse hitparade van de populairste nummers, de Nederlandse hitparade, al snel de Veronica Top 40 geheten, uitgezonden. Destijds werd popmuziek nauwelijks op de reguliere radiozenders (Hilversum I en II) uitgezonden. Deze formule was voor Nederland uniek. Vernieuwend voor Nederland waren ook de jingles, waaraan de luisteraar zijn favoriete radiostation (station calls) en diskjockey direct kon herkennen.
In 1967 waren zeezenders voor de Britse kust al verboden en in 1974 deed de Nederlandse regering hetzelfde. Op 31 augustus 1974 om 18:00 uur werden de uitzendingen van Veronica beëindigd met het Wilhelmus, waarna – midden in een jingle – de zender uit de lucht ging. Het laatste uur van zeezender Veronica is op zondag 31 augustus vanaf ongeveer 12:30 uur nogmaals te beluisteren in Kakafonie bij Midvliet FM.
Midvliet FM is in de ether te beluisteren op 107.2 MHz. en 107.9 MHz., via de kabel op 92.9 MHz, via Ziggo digitaal kanaal 41 (kabelkrant en tv) of kanaal 1781 (radio), via Ziggo analoog kanaal 45 en via Internet. Informatie over Midvliet vindt u ook op: www.midvliet.com.