Wassenaar – Sinds onze installatie op 2 juni is het nieuwe Wassenaarse college voortvarend aan de slag gegaan. Omdat het zomerreces er al snel aan kwam, stond er nog maar 1 raadsvergadering op de agenda. Voor een aantal onderwerpen moest er dus hard worden gewerkt om besluiten te nemen voordat raadsleden en ambtenaren met vakantie zouden gaan. Daardoor lijkt het net alsof ik al maanden aan het werk ben, terwijl mijn installatie nog maar 10 weken geleden was.
Laat ik beginnen met te zeggen dat het werk mij buitengewoon goed bevalt. Ik voel me zeer welkom in de ambtelijke organisatie en word goed ondersteund door gedreven ambtenaren die mij de eerste weken een enorme hoeveelheid informatie hebben gegeven. Ik voel me ook zeer welkom binnen de afdeling van D66. Maar ook – misschien moet ik zeggen: vooral – voel ik me welkom in Wassenaar. Niet alleen ikzelf, maar ook andere collegeleden merken dat er in Wassenaar een welwillende grondhouding is ten opzichte van dit college. Er is zeer veel behoefte aan een open, transparant, benaderbaar maar ook daadkrachtig en betrouwbaar bestuur. Een collegiaal bestuur dat gewoon besluiten neemt, verantwoording aflegt en open communiceert en debatteert. Een opdracht die we bloedserieus nemen. Over deze opdracht en onze samenwerking als team hebben we ook uitgebreid gesproken tijdens een heisessie. Ik ben ervan overtuigd dat die bijeenkomst een solide basis heeft gelegd voor een goede, aangename en succesvolle bestuursperiode.
Waar ik ook tijd in heb gestopt zijn collegiale relaties en toetsing binnen D66. Er bestaat een netwerk van D66-wethouders in Zuid-Holland, dat zeer nuttig is voor onderlinge coaching maar ook om grotere dossiers af te stemmen. D66 is inmiddels een grote partij geworden en door samenwerking, bijvoorbeeld in de Metropoolregio, wordt het D66-geluid steeds duidelijker.
Ik heb een brede portefeuille gekregen met onderwerpen die me zeer interesseren. Financien, economische zaken, grondexploitaties, toerisme, accomodaties, dienstverlening en communicatie. Door die brede portefeuille is het aantal interne afstemmingsmomenten aanzienlijk, maar ook het aantal onderwerpen waar je je mee bezighoudt is zeer divers. Zo kan het gebeuren dat je op een dag spreekt over een grondtransactie, strandtenten, belastinginning, een nieuwe lunchroom, de begroting voor 2015 en de economische agenda van de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag.
Een paar zaken uit het coalitieakkoord zijn snel opgepakt en gerealiseerd. Zo heb ik in mijn 1e raadsvergadering een voorstel voor verruiming van de winkeltijden voor supermarkten en tuincentra verdedigd. Ik ben er trots op dat dit voorstel met slechts een stem tegen is aangenomen. Ook de strandtrein (een mooi initiatief van een lokale ondernemer) rijdt sinds 18 juli op mooie dagen van de Klip naar de Wassenaarse Slag. Een lokale referendumverordening is al in de maak. Collega Bert Doorn voert nog dit jaar de maatregelen uit het Centrum VerkeersPlan uit. Voor de overige zaken is er een uitvoeringsagenda van het college-akkoord gemaakt, waarover we binnenkort met de raad in gesprek gaan. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de begrotingsbehandeling (eind oktober) al in volle gang. Dat lijkt vroeg, maar het vergt veel rekenwerk en overleg over waar we de komende jaren naar toe willen. Zeker is dat Wassenaar investeringen die in het verleden zijn gepland maar niet zijn uitgevoerd in deze collegeperiode alsnog gaat oppakken.