Ga naar hoofdinhoud

“Lentevreugd is van ons allemaal”

15 september 20143 minute read

Wassenaar – Aan het woord is Hugo Woudenberg, enthousiast vrijwillig beheerder en IVN excursieleider bij het 100 hectare grote Wassenaarse natuurgebied Lentevreugd aan de westkant van de N441. Dit voormalige bollengebied is in 10 jaar tijd getransformeerd tot zgn. kwelgrasland met sloten en poelen. Hier is het goed toeven voor heel veel vogel- en vlindersoorten.

Vogels broeden er en de vlinders komen af op de kruidige bloemrijke vegetatie. “Maar dat gaat niet vanzelf”, aldus Hugo. “Door de voedselrijke grond gaan snelgroeiende planten en struiken snel overheersen. Daar kunnen zelfs de wilde paarden en de Schotse Hooglanders die er rondlopen niet tegenop grazen. Menselijke hulp is vereist om het duingrasland en de gegraven beken diervriendelijk te houden. Eigenaar Staatsbosbeheer maait wegens bezuinigingen maar een keer per jaar en dan ook nog op een beperkt aantal plaatsen. Dat is lang niet voldoende”. Vrijwilligers zoals Hugo bieden hier uitkomst. In groepen trekken zij er op uit om, soms samen met het team van de boswachter, opkomende struiken uit te steken, te snoeien of te rooien. Ook bij de afvoer van maaisel zijn vrijwilligers zeer welkom. “Het is heerlijk om met een groep enthousiaste natuurliefhebbers in de frisse buitenlucht dit nuttige werk te doen” zegt Hugo. De voormalig leraar maatschappijleer en muziek is vrijwilliger op Lentevreugd sinds hij 5 jaar geleden met pensioen ging. “Mijn achtertuin grenst aan Lentevreugd, dus die keuze was snel gemaakt. Wat ik heel leuk vind aan dit werk is dat je steeds nieuwe leuke mensen leert kennen. En om dan te ontdekken dat er weer een nieuwe vlinder- of vogelsoort gesignaleerd is, fantastisch! Mijn grote wens is dat de Veldleeuwerik gaat broeden in dit gebied. Doordat deze leeuwerik niet meer terecht kan in onze weilanden als gevolg van de mechanische landbouw, proberen wij voor haar hier een broedplaats te creëren in het duingrasland”. Om extra maaien te kunnen bekostigen in het hiervoor bestemde gebied, heeft Hugo zelfs een Leeuwerikenfonds in het leven geroepen. Op zijn verjaardag vraag hij hiervoor steevast donaties. Hugo roept natuurliefhebbers in Wassenaar op (man, vrouw, jong, oud) om zich aan te sluiten bij de groep gemotiveerde vrijwilligers van Lentevreugd. Een paar ochtenden of middagen per jaar jouw inzet, vooral in het voor- en najaar, maakt al een wereld van verschil.

Wie meer wil weten over het vrijwilligerswerk op Lentevreugd kan contact opnemen met Hugo via de Vrijwilligerscentrale Wassenaar, tel. 511 31 33, info@vrijwilligerscentralewassenaar.nl, www.vrijwilligerscentralewassenaar.nl. Of laat je op een andere manier door hem enthousiast maken voor de natuur om ons heen. Ga mee op een van de IVN excursies die onder zijn leiding plaatsvinden, in Lentevreugd, maar ook op andere mooie plekken in onze regio. Kijk op www.ivn.nl. Of ga zelf wandelen in het prachtige natuurgebied Lentevreugd, dat gewoon toegankelijk is voor iedereen. Want Lentevreugd is immers een beetje van ons allemaal.

IMG 0063

Tags

Gerelateerde artikelen
Back To Top