Skip to content

Houtzaagmolen De Salamander in Kakafonie

17 september 20142 minute read

Wassenaar – Op zondag 21 september komt Albert de Jong, secretaris van stichting houtzaagmolen De Salamander naar de studio van Midvliet om te vertellen over deze unieke molen in Leidschendam. Houtzaagmolen De Salamander is, als enige in Zuid-Holland, genomineerd voor de BankGiroLoterijMolenprijs. De Salamander is nu afhankelijk van de stemmen die uitgebracht worden. Als houtzaagmolen De Salamander wint, ontvangt men een bedrag van 50.000 euro dat gebruikt zal worden voor een educatief centrum bij de molen. Maar ook als De Salamander niet wint, is elke stem belangrijk, want iedere stem levert een euro op voor de houtzaagmolen.

De Salamander heeft zich voor de Molenprijs 2014 aangemeld met het project Educatief Centrum dat bij de molen gebouwd wordt in plaats van het huidige kleine molenaarshuisje. De molenaar en de molengidsen kunnen dan scholen en groepen bezoekers ontvangen om in dat Educatief Centrum de geschiedenis van de molen en het unieke industriële zaagproces uit 1794 over te brengen. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan de molen zelf, waar het werkelijke zaagproces gedemonstreerd wordt.

Van 1 t/m 30 september kan het publiek zijn stem uitbrengen via www.molenprijs.nl. Alle uitgebrachte stemmen leveren € 1, – op, ook al is men niet de winnaar van deze publieksprijs. Onder de stemmers wordt een weekend voor 2 personen in de Oliemolen in Heerlen verloot.

Houtzaagmolen De Salamander, icoon van Leidschendam, werd ontworpen en gebouwd in 1794, als ultiem productieapparaat. In 1990 werd de stellingmolen na een periode van verval onder leiding van professionals herbouwd. De zaagmolen aan de rand van de Vliet in Leidschendam is sinds 1995 volledig operationeel. Vrijwilligers houden De Salamander in bedrijf. Iedere woensdagmiddag en zaterdagmiddag zijn bezoekers van harte welkom. Er zijn regelmatig zaagdemonstraties.

Op zondag 21 september om 13:05 uur hoor je bij Midvliet in Kakafonie alles over houtzaagmolen De Salamander en de nominatie voor de BankGiroLoterijMolenprijs. Secretaris Albert de Jong komt er alles over vertellen en hoopt natuurlijk dat iedereen in de regio zijn stem uitbrengt op De Salamander.

Midvliet FM is in de ether te beluisteren op 107.2 MHz. en 107.9 MHz., via de kabel op 92.9 MHz, via Ziggo digitaal kanaal 41 (kabelkrant en tv) of kanaal 1781 (radio), via Ziggo analoog kanaal 45 en via Internet. Informatie over Midvliet vindt u ook op: www.midvliet.com.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top