Wassenaar – Op 22 oktober 2014 organiseren we bij de Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea een dag “Workshops in het Wild”.
Programma:
9.30 uur Aankomst bij de Tapuit en indelen in groepen
10.00-11.30 uur Workshopronde 1
11.30-12.30 uur Lunch bij het speelbos
13.00- 14.30 uur Workshopronde 2
15.00 uur Samenkomst op het speelveld bij de Tapuit met wat lekkers en een gezamenlijk verhaal
16.30 uur Einde
Per groep minimaal 5 deelnemers en max 8-10 deelnemers
Voor wie?: alle kinderen van 6-12 jaar die graag buitenspelen
Aanmelden via: bezoekerscentrum@dunea.nl
Deelname: € 15,00 per persoon
Workshops:
Zeesieraden maken van natuurlijke materialen
Met z’n allen gaan we naar het strand gebracht, waar we schatten uit de zee kunnen zoeken. Schelpen zijn prachtig, maar er is nog zoveel meer moois te vinden. Samen gaan we er kleine juweeltjes van maken, die je nooit meer zult vergeten.
Tekenen in het wild
Donder en bliksem, donker en licht: waar zie jij spannende schaduwen in het bos? We gaan op stap met houtskool en papier, om de donkerste krochten van het bos te verkennen… neem je zaklamp mee, om jezelf bij te schijnen!
NatuurKlix van Joost en Joost
Samen met twee professionele fotografen gaan kinderen op pad in de duinen om de mooiste dingen te bekijken en vervolgens met de camera vast te leggen. Samen gaan we de resultaten bekijken en de mooiste foto’s kunnen we toevoegen aan het fotobestand in het bezoekerscentrum.
Natuur is een feest! (middag)
Het bos is vol verhalen! Hoe is het kleine winterkoninkje bijvoorbeeld aan zijn naam gekomen? Waarom heet de K-boom de K-boom? Ontdek over het natuurpaleis van de rijke bramenplukker en verzin vooral ook zelf verhalen. Ga met verhalenverteller Bart de Koning mee en laat je verrassen. Bart de Koning is oprichter van Natuur is een Feest.
Koken in het wild
Welke brouwsels kun je maken van de schatten uit het herfstbos? Wij gaan het samen ontdekken – eerst samen plukken en zoeken, daarna kokkerellen in de caravan. Wie weet ontdekken we een nieuw hemels gerecht…
Op pad met de duinwachter (middag)
Ga mee met een echte duinwachter! Op zoek naar kleine beestjes, bijzondere plantjes, waterplassen, reeën en konijnen en leer van alles over de natuur en het werk van een duinwachter.
Trashure Hunt – maak een vogelverschrikker van strandafval (ochtend)
Geen blikjes, stukken speelgoed, plastic, luiers, sigarettenpeuken en verdwaalde patatbakjes meer in de natuur. Wekelijks trekken steeds meer groepen kinderen en families erop uit om van het afval dat zij tegenkomen ware schatten te creëren. Voor kinderen is de afvalbak vanaf nu een schatkist, oftewel een echte TrashUre Chest!
De spelregels zijn simpel: TrashUre Hunters zijn de piraten, de schatzoekers en alles wat niet in de natuur hoort zijn de schatten. Voordat de troep de prullenbak in gaat, worden er kunstwerken en schatten van gemaakt. Van plastic kastelen, exotische dieren van touw, autobanen van blik en verkleedpakken van visnet, achtergelaten speelgoed, vogelverschrikkers en nog veel meer…
Met TrashUre Hunt wordt duidelijk bewezen dat opruimen en plezier samen kunnen gaan. De kinderen leren spelenderwijs wat op het strand thuis hoort, en dat het schoon moet zijn, dat spullen kunstwerken kunnen zijn en hergebruikt kunnen worden. Bovendien worden ze er bewust van dat het vervuilen van de zee niet klopt. ‘”Want waarom zouden mensen plastic weggooien waar vissen dood van gaan?”, vragen de kersverse TrashUre Hunters zich af.
Plastic soep is een term die je tegenwoordig dagelijks tegenkomt in de media. Al die troep moet weg. Daar is iedereen het over eens. Met het opruimen van al dat afval zijn we al een stapje op weg. Maar als kinderen snappen dat dit afval nooit in het zand of in de zee terecht had moeten komen, pakken we het probleem veelgrondiger aan. De TrashUre Hunt methode zorgt hiervoor door met de kinderen en ouders het TrashUre Huntspel te spelen. Zij worden zich er spelenderwijs van bewust dat een toekomst zonder plastic soep noodzakelijk is. Tijdens het spel vragen de jonge Hunters zich af waarom mensen niet nadenken over het afval dat zij in de zee en op het strand achterlaten. U ‘re Trash!
Voor mensen die willen bijdragen, doneren, zelf mee willen of ook een TrasHure Hunt willen organiseren: info@enterdreams.com.
Workshop: duin-struin-kunstwerk
Maak van verzamelde duin-materialen een reliëf schilderij of object voor je kamertje of ander mooi plekje. We gebruiken als basis: rode of groene platen van een oud duin-decor, die gaan we verzagen, vertimmeren tot een prachtig kunstwerk. Gevonden materialen Meijendel gaan we componeren en bevestigen op de in stukken gezaagde platen. Dus op de grond liggende: takken, bladeren, vruchtjes, rietstengels, maar ook afval wat neergegooid is, contrast tussen ‘natuur en cultuur’.