Wassenaar – Afgelopen vrijdag 10 oktober 2014 werden in Theater Warenar de vrijwilligersprijzen 2014 uitgereikt. Nieuw dit jaar was de „Make a Difference Award” deze is in het leven geroepen om de jonge vrijwilligers (tot 30 jaar) in het zonnetje te zetten. En natuurlijk werd de jaarlijks terugkerende „Vrijwilliger van het jaar” prijs uitgereikt, die vorig jaar nog werd gewonnen door Jur Bekooij voor zijn vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis. De jury bestond dit jaar uit: Bert Ooms (voorzitter), Jolande de la Rambelje, Maria Koenis, Henk Goulooze, Esther Roelofs & „onze” Marco van Leeuwen.
Ellen Dikker
De avond werd geopend door cabaretière Ellen Dikker. Ellen deed de Theaterschool in Eindhoven en won in 2006 de Persoonlijkheidsprijs op het cabaretfestival Cameretten. Tien jaar eerder, toen ze afstudeerde aan de Theaterschool, zei de directeur in zijn speech dat hij een echte cabaretière in haar zag. Maar Ellen trok haar eigen plan. Na haar opleiding aan de Theaterschool Eindhoven is Ellen voornamelijk gaan acteren. Ze stond in grote en kleine zalen met allerlei producties, speelde op festivals als De Parade en Boulevard, maakte eigen voorstellingen bij productiehuizen en werkte met vele verschillende gezelschappen zoals Golden Palaceen Productiehuis Brabant. Ze speelde een aantal rolletjes in televisie- en filmproducties, waaronder de Oscar-Winning-Movie Antonia. Naast haar acteerwerkzaamheden werkte ze als interviewer en presentatrice bij TV-West, maakte ze radio-items voor Desmet Live van de RVU en schreef ze artikelen voor Metropolis
Make a Difference Award
Voor het eerst dit jaar werd er expliciet aandacht gegeven aan de jonge vrijwilligers doormiddel van de „Make a Difference Award”. Er worden tegenwoordig veel eisen aan de jeugd gesteld. In een digitale en globale wereld heeft de jeugd de keuze uit vele manieren waarop zij hun leven kunnen inrichten. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat de jongeren al hun tijd en energie besteden aan hun directe woon- en leefomgeving. De studie stelt hoge eisen aan de leerlingen en studenten. De voorbereiding op de arbeidsmarkt is ook een serieuze zaak in deze tijd van hoge werkeloosheid en een moeizame arbeidsmarkt. Het lokale verenigingsleven en de sport kunnen echter niet bestaan zonder de inzet van jeugdige vrijwilligers. Vrijwilligers die een groot deel van hun vrijetijd besteden aan hun club of vereniging. Jongeren die zich inzetten voor het welzijn van de inwoners van Wassenaar.
Alle drie de genomineerden, Mandy Akerboom (Badmintonclub Wassenaar), Anouk Noordervliet (WZK) & Robbin Ruijgrok (Blauw-Zwart) voor de Make a Difference Award 2014 zijn prachtige voorbeelden van jonge mensen die een geweldige bijdrage leveren aan de Wassenaarse samenleving.
De eerste „Make a Difference Award” was uiteindelijk voor Mandy Akerboom die zich al sinds 2006 inzet voor de jeugd bij Badmintonclub Wassenaar. Een stukje uit het juryrapport: “Samenvattend is Mandy een Jeugdvrijwilliger die haar activiteiten al sinds 2006 volhoudt. Vanaf deze tijd heeft ze zich ontwikkeld tot een zeer veelzijdige vrijwilliger die op vele manieren inzetbaar is voor de club. Niet alleen op sportief gebied, maar ook op het gebied van begeleidende activiteiten. Ze is hierbij uitgegroeid tot een voorbeeld voor de jeugdleden van de club en alle andere leden. De winnaar van de Make a Difference Award 2014 is een voorbeeld voor ons allen!”
Vrijwilliger van het jaar
Een unieke situatie dit jaar, want er was niet één winnaar maar twee winnaars. Leo Bellekom & John Schrader, wie kent ze niet, eindigde ex aequo op de eerste plek. Gevolgd door Laura van Zanten op plek drie.
Minstens 15 jaar hebben de mannen zich ingezet voor de Stichting Spelenderwijs. Ze sturen hierbij een grote groep vrijwilligers aan. Ze zorgt dat een groot aantal kinderen uit Wassenaar zich drie dagen in de zomervakantie vermaken met diverse activiteiten. Denkend aan de toekomst worden er nu jonge vrijwilligers opgeleid om de taken over te nemen.
Ook zijn ze de drijvende kracht achter Run for Rio. Run for Rio richt haar activiteiten op het verwerven van fondsen ten bate van projecten van kansarme jongeren, straatkinderen en dakloze kinderen. Run for Rio is in Wassenaar bekend geworden door hardloopactiviteiten waarmee door sponsoring geld voor de projecten wordt ingezameld. Later zijn de activiteiten uitgebreid. Het sterke punt van de organisatie is dat de Wassenaarse bevolking bewust wordt gemaakt van deze problematiek door onder andere voorlichtingsbijeenkomsten. Hierbij wordt op een uitstekende en professionele manier gebruik gemaakt van de lokale pers. Iedereen in Wassenaar kent Run for Rio en het goede doel waarvoor zij zich inzetten.
Na een fantastische uitreiking werd de avond, onder het genot van een hapje en een drankje, afgesloten in de Foyer van de Warenar. Waar enkele vrijwilligers nog een dansje waagde op de muziek van het duo Caminada.