Skip to content

30 oktober te gast in de Koorruïne: Just van Es

20 oktober 20142 minute read

Wassenaar – Hoe tragisch is het leven? Vaak is gezegd dat er in het Christelijk geloof geen plaats is voor ’tragedie’. Immers het Evangelie laat zien dat alles (uiteindelijk) goed komt, terwijl de (Griekse) tragedie vertelt hoe de mens in onvermijdelijk onheil verstrikt raakt.

Maar is de Bijbelse traditie wel zo gespeend van alle tragisch besef ? Neem het levensverhaal van koning Saul of lees het boek Job. Maar ook het verhaal van het leven en de dood van Jezus. Zowel de tragedie als de bijbel zijn bezig met de vraag wat er te zeggen valt als het leed niet te ontlopen is. Misschien is het vruchtbaarder beide met elkaar in gesprek te brengen, en niet als ‘waar geloof ‘ versus ‘heidendom’ te onderscheiden.

Overigens zijn het niet alleen de verwikkelingen waarin mensen geraken die een tragische karakter dragen. Zit er niet iets tragisch in de natuur waar wij deel van zijn en waarin alle leven alleen mogelijk is ten koste van ander leven? Kan de tragische visie op het bestaan, in gesprek met het Christelijk geloof, ons hierbij helpen onze houding te bepalen?

Dr. J.J. van Es is emeritus predikant. Hij was tot 2009 verbonden aan de Kievietkerk.

De avond start om 20.15 uur in de Dorpskerk en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Opgave : Marianne Karman, T 070-5115705 (na 17.00 uur).
E: mkarman@pkn-Wassenaar.nl of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top