Skip to content

The Hague Shakespeare Fringe weekend: Rebooting The Bard

29 oktober 20145 minute read

Wassenaar – Dit Shakespeare Fringe weekend is het eerste van drie weekends die de verbinding vormen tussen het eerste Shakespeare Festival in 2013 en het tweede in 2016. Dit weekend wordt gepresenteerd door STET The English Theatre uit Den Haag in samenwerking met Zaal 3 van het Theater aan het Spui. De voorstellingen zijn heel divers en varieren van HipHop tot een komische blik geïnspireerd op Hamlet.

Het programma start op vrijdag 21 november om 18.00 uur en gaat door tot zondagavond 23 november. Gezelschappen uit Groot Brittannie, Israel, Nederland en de Verenigde Staten laten hun zoektochten door de bekende Shakespeare stukken zien in nieuwe vormen en teksten. Alle voorstellingen zullen in de Engelse taal gespeeld worden. Er zijn dagpassen zodat voor alle dagen.

HET WEEKEND
Vrijdag 21 november: een wereld premiere, HipHop en Horatio’s beeld van Hamlet
Het weekend opent met de wereld première van NOWADAYS WITH SONAR van het Britse theater gezelschap Conker, dat geïnspireerd is door De Storm. Twee jonge mannen in een verouderde wereld wachten op een storm die komt. Daar is niets leuks aan te wachten op je onafwendbare dood. Of toch? Een origineel, gefragmenteerd en ondeugend stuk over het belang (of geen belang) van wat oud en langzaam is. Tijdens de voorstelling wordt iemand uit het publiek genood mee te spelen. Tijdens de pauze en gedurende het hele festival zal Devon Glover uit de Verenigde Staten een kort optreden geven als THE SONNET MAN. Devon brengt een aantal van Shakespeare’s sonnetten in HipHop en herschept de 16-e eeuwse tekst voor een 21-ste eeuws publiek. Bedacht en geproduceerd door de Broadway producent Arie Shaw dit is Shakespeare zoals u het nog nooit eerder gezien hebt. Zijn interpretaties omvatten de rijkdom van Shakespeare’s teksten en worden gebracht op een zo natuurlijk en gepassioneerde wijze waardoor er een buitengewone en inspirerende voorstelling is tot stand gekomen.

De vrijdag eindigt met LOST IN DENMARK, van het Haagse gezelschap Het Vijfde Bedrijf en wordt gespeeld door de bekende Haagse actrice Annemarie de Bruijn. Zij neemt als startpunt van deze voorstelling dat een websearch naar het woord Hamlet binnen 30 seconden ongeveer 12 miljoen hits oplevert. Hiermee gaat zij op zoek naar, Hamlet, een theater personage waar men nooit genoeg van lijkt te kunnen krijgen. Door de ogen van Horatio, Hamlet’s beste vriend, komt zij na rijp beraad tot de conclusie dat zij en hij meer overeenstemming hebben dan verwacht.

Zaterdag 22 november: Comedy, Rythm, een gastrol, de Big Bang en een gesprek…
Zaterdag start om 16.00 uur met REPERTORY THEATRE van het Israelische gezelschap Mouse and Elephant met de acteurs Erez Driguez en Iftach Jeffrey Ophir. Als een jonge toneelschrijver door een door Hamlet geobsedeerde artistiek directeur uitgenodigd wordt om zijn debuutstuk te komen bespreken, ontdekt hij alras dat er een enorm gat is tussen kunst en commercie. De artistiek directeur is ziekelijk gefascineerd van de vader van de schrijver die op het toneel overleed, terwijl hij Hamlet speelde. De directeur wil de schrijver ervan overtuigen dat hierin de ware reden van zijn stuk ligt en gaat zelfs zover dat hij verschillende absurde veranderingen in de tekst voorstelt om te voldoen aan het beeld dat hij van het stuk heeft.

Deze snelle comedie van de Israelische schrijver Eldad Cohen is overladen met prijzen in de Edinburgh Fringe Festivals van 2012 en 2013 . Recentelijk (aug 2014) ontving het de Grand Prix Award in het Stockholm Fringe Festival. Repertory Theatre zal op 25 november ook in Amsterdam in het Melkweg theater te zien zijn.

THE SONNETMAN treedt op in de foyer, waar mensen onder het genot van een drankje en een hapje zich kunnen opmaken voor de avond voorstellingen van NOWADAYS WITH SONAR en de radicale cross-over versie van Richard III door het theater collectief Beargarden, waarin dit stuk gekoppeld wordt aan het ontstaan van het universum. Deze multimedia voorstelling RICHARD III SPACE OPERA is een feest voor het gehoor en gezicht met spectaculaire beelden. Het is een project van de recent aan de Maastrichtse theaterschool afgestudeerde Marvin Beekhuijzen in een samenwerking met de componisten Mark Mlynek en Marc Alberto. De avond zal worden afgerond met een publiek gesprek met een panel van Shakespeare experts, regisseurs en acteurs over Shakespeare en zijn rol in de moderne wereld en of er door de verschillende culturele achtergronden van de deelnemende gezelschappen er ook andere accenten gelegd worden of andere interpretaties tot stand komen.

Zondag 23 november: Brunch, nog een kans en that’s it!
Het theater cafe opent voor een brunch om 12.30 uur waarna men nog de kans krijgt om RICHARD III SPACE OPERA, THE SONNET MAN, REPERTORY THEATRE and LOST IN DENMARK te kunnen zien. Om 20.00 wordt het weekend met een borrel in de foyer afgesloten.

MET DANK AAN:
The Hague Shakespeare Fringe dankt voor hun steun de volgende organisaties en instellingen: De Gemeente Den Haag, Fonds voor de Podiumkunsten, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting,

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top