Wassenaar – DNA-onderzoek is leuk en spannend en is de laatste jaren vooral een zeer waardevolle bron van onderzoek geworden. Sterk verbeterde onderzoeksmethoden maken het nu mogelijk om bijvoorbeeld DNA-onderzoek te doen op skeletten, tanden, kledingstukken, archiefstukken en schilderijen. Rechercheurs bij de politie maken er natuurlijk meer en meer gebruik van, maar uiteraard ook LUMC-onderzoekers om te graven in ons genetisch verleden.
Getuigenbankje
Museum Boerhaave organiseert op zondag 2 november 2014 een publieksmiddag over dit spannende onderwerp. Prof. Peter de Knijff is een van de sprekers. Deze LUMC- hoogleraar populatie- en evolutiegenetica beschikt over een hypermodern lab met een accreditatie voor forensisch DNA-onderzoek. Hij zit dan ook geregeld in het getuigenbankje naar aanleiding van door hem verricht DNA-onderzoek.
Genetisch verleden
Maar Peter de Knijff houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek naar onze voorouders. Zondag 2 november gaat hij dan ook terug naar de toekomst en vertelt waarom kennis over ons genetisch verleden belangrijk is. Ook LUMC’er Risha Smeding is een van de sprekers. Smeding gaat in op de verschuivingen in de frequenties van medisch-genetische risicofactoren door de eeuwen heen.
U bent zondag 2 november van harte welkom van 12.30 tot 17.00 uur in Museum Boerhaave. De toegang is gratis. Er is plaats voor 125 personen. Het wordt op prijs gesteld wanneer u zich vooraf registreert (www.medgencentre.nl)
Deze publieksmiddag wordt georganiseerd door het Medisch-Genetisch Centrum Zuid-West Nederland (MGC) in samenwerking met het Centre for Medical Systems Biology. Het MGC is een initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum, het AMC en het Erasmus MC. Het MGC is een onderzoeksschool die zich bezighoudt met onderzoek en onderwijs in de medische genetica.