Skip to content

20 november te gast in de Koorruïne: mw. drs. J. Schulte Nordholt

6 november 20142 minute read

Wassenaar – Op 20 november, aanvang 20.15 uur houdt mw. drs. Anne Schulte Nordholt in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar, haar kunsthistorische lezing over de War Painters; schilders van de Eerste Wereldoorlog.

De Eerste Wereldoorlog, die ons land voorbijging en weinig sporen naliet, is in de landen om ons heen dé oorlog geweest: la Grande Guerre, the Great War. Weinigen ontkwamen eraan mee te vechten, ook kunstenaars niet en zij lieten ons juist de meest persoonlijke en indringende getuigenis van deze oorlog na. De moderne stijlen van die tijd, expressionisme, futurisme etc. waren bij uitstek stromingen waarin de persoonlijke emotie tot uitdrukking komt. Dat maakt de kunst van die oorlog zo indringend, sprekender dan een foto of een realistisch schilderij. Nationalisme speelt nauwelijks een rol; er is weinig verschil in hoe Franse, Duitse , Engelse soldaten – en kunstenaars – de oorlog beleven.

Dit jaar is het 100 geleden dat de oorlog uitbrak, een goede reden om eens aandacht te besteden aan de schilderkunst die de beleving ervan in beeld bracht.

Mw. drs. J. Schulte Nordholt is kunsthistorica. Zij verzorgt lezingen, rondleidingen en cursussen; haar specialisme is de kunsthistorie van 1870-1940.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Opgave : Marianne Karman, T 070-5115705 (na 17.00 uur).
E mkarman@pkn-Wassenaar.nl of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top