Skip to content

27 november Koorruïne van de Dorpskerk met dr. E.P. Bos

13 november 20142 minute read

Wassenaar – Thema: Kan een oorlog christelijk zijn? Dit jaar herdenken wij de Eerste Wereldoorlog die van 1914 tot 1918 duurde. Er was toen oorlog, maar er is altijd oorlog geweest, er is nu oorlog en er zal altijd ergens in de wereld oorlog zijn. Het lijkt wel een natuurverschijnsel ook al wordt oorlog begonnen en gevoerd door mensen.

Wat is oorlog eigenlijk? Is oorlog altijd slecht, een bron van kwaad? Is oorlog aanleiding tot heroïsch gedrag of tot echte vriendschap? Kan men goede redenen hebben een oorlog te beginnen? Kan een oorlog rechtvaardig zijn? Oorlog wordt verafschuwd, maar ook verheerlijkt. Grote literatuur is geïnspireerd door oorlog.

Kunnen christenen op grond van hun geloof oorlog voeren? Moet een christen niet altijd pacifi st zijn (denk aan het zesde gebod ‘Gij zult niet doden’ (Deut. 5:17), en de tekst van Jezus ‘Wie het zwaard opneemt, zal door het zwaard vergaan’ (Matth. 26:52))? Of moet hij gewoon dienst nemen, en kan het voorkomen dat hij zich moet verdedigen tegen een goddeloze vijand, en dus oorlog moet voeren?

Over oorlog is veel geschreven. Om een beter inzicht in oorlog te krijgen zullen wij op deze avond ingaan op het klassiek christelijke begrip van oorlog, zoals voor het eerst geformuleerd door de kerkvader Augustinus en de kerkleraar Thomas van Aquino. Hun opvattingen kunnen ons helpen om over oorlog na te denken.

Dr. E.P. Bos was tot zijn emeritaat hoofddocent Antieke en middeleeuwse wijsbegeerte aan de Universiteit van Leiden (Instituut voor wijsbegeerte), en gastdocent Vroege kerk bij het Instituut voor Godsdienstwetenschappen.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Opgave : Marianne Karman, T 070-5115705 (na 17.00 uur).
E mkarman@pkn-Wassenaar.nl of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top