Skip to content

Afvalscheiding Wassenaar kan veel beter

21 november 20142 minute read

Wassenaar – Wassenaar is een van de twee gemeenten in Nederland waar restafval en groen afval nog wekelijks worden opgehaald. Dat was een van de verrassingen die Piet Burgering, medewerker van onze afvalophaaldienst Avalex,op dinsdagavond 18 november in petto had. Hij sprak tijdens de openbare discussieavond van D66 Wassenaar in Shalom aan de Duinrellweg. Die andere ‘gelukkige’ gemeente ligt, puur toevallig, ook in het Avalex gebied: Leidschendam-Voorburg.

Tweede verrassing: Wij Wassenaarders scheiden (in kilo’s) 50% van het afval. Dat wil zeggen: we brengen 50% van ons afval weg naar de papier-, plastic- en glascontainers of gooien het in de groene ton. Dat lijkt heel wat. Rijswijk zit, met al zijn flatgebouwen, maar op 36%. Maar met slechts 50% afvalscheiding win je echt geen prijzen, aldus Piet Burgering.

En als derde verrassing: men heeft de inhoud geanalyseerd van de grijze containers (en de vuilniszakken) die wij eenmaal per week langs de straat zetten. Wat blijkt? Er zit maar voor 6% (alweer in kilo’s) ‘echt’ restafval in. Verder is het GFT (31%), papier (26%) plastic (20%) plus nog wat kleinere fracties, zoals textiel en glas.

Kortom, er is nog heel wat werk te verrichten, voordat we in Wassenaar kunnen zeggen dat we werkelijk duurzaam omgaan met ons afval. Als we ervan uitgaan dat bij de Wassenaarders de goede wil heus wel aanwezig is, lijkt dat vooral een kwestie van voorlichting.

Uitgangspunt bij die voorlichting, maar ook bij politieke discussies, zou moeten zijn: afval is grondstof. Als papier, textiel, plastic, metaal en groenafval gescheiden worden aangeboden, kan Avalex dat in bulk verkopen, wat leidt tot een daling van de kosten. Alleen het ‘echte’ restafval wordt dan nog verbrand. Dat levert trouwens ook nog wat op: de warmte wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor stadsverwarming.

Om terug te komen op het wekelijks inzamelen, onze uitzonderingspositie: de kosten worden niet gehalveerd als het restafval om de week wordt ingezameld, zoals in heel Nederland buiten Wassenaar en Leidschendam-Voorburg gebeurt. Het vermindert wel de CO2-uitstoot omdat er minder afvalwagens rijden en het kan de afvalstoffenheffing nog verder omlaag brengen. Piet Burgering: ‘Een groot aantal containers bevat wekelijks heel wat lucht’.

Tags

D66Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top