Skip to content

Kinderpaspoort voor bezoek landgoederen werkt!

4 december 20143 minute read

Wassenaar – Eerder dit jaar werd door het Erfgoedhuis ZH een nieuw product gelanceerd: een kinderpaspoort voor de landgoederenzone, waarbij kinderen de stimulans kregen om in hun vrije tijd meer dan één landgoed te bezoeken. Ze konden totaal 15 landgoederen tussen Den Haag en Lisse bezoeken, en alle betrokken landgoederen zagen een toegenomen belangstelling door dit initiatief. Bij elk bezocht landgoed werd een stempel in het paspoort gespaard en vanaf 5 stempels werd een beloning in het vooruitzicht gesteld. Op 28 november zijn de kinderen die hun stempelkaarten instuurden gelauwerd door niemand minder dan St. Nicolaas. Hij reikte oorkondes uit, en kinderen kregen de titel baron/barones, jonkvrouw/ jonkheer of kasteelvrouw/kasteelheer. Het kind dat in kortste tijd de meeste landgoederen bezocht kreeg een eervolle vermelding.

Erfgoedlijn landgoederenzone: focus op beleven van parels in de buurt
De Erfgoedtafel Landgoederenzone is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland. Aan tafel zitten vele landgoedeigenaren en –beheerders, die gezamenlijk zoeken naar de beste manier om buitenhuizen en parken in de beste staat te bewaren, en om er meer aandacht voor te vragen. Door zo’n landgoedpaspoort waarin op speelse wijze veel verteld wordt over de geschiedenis en de bezoekmogelijkheden krijgt het bezoek aan de landgoederenzone een stevige impuls.
Het paspoort en de kaart kwamen tot stand dankzij bijdragen van de deelnemende landgoederen, Fonds 1818, de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Vervolg in 2015
Gezien het succes in 2014 is een nieuwe oplage besteld om ook in 2015 kinderen de gelegenheid te geven kastelen en buitenplaatsen te bezoeken en stempels te sparen. Het gratis Landgoedpaspoort is bedoeld om vooral kinderen (en natuurlijk ook hun ouders en grootouders) te stimuleren zoveel mogelijk landgoederen te bezoeken. Het is uitermate geschikt voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, maar er is geen leeftijdsgrens. Bij ieder landgoed staat praktische info en een stukje over vroeger beschreven. Vaak is ook een bezoek aan het park of de tuin mogelijk.

Van Hofwijck tot ’t Hof te Hillegom
De deelnemende land-goederen zijn o.a.’t Huys Dever, Kasteel Keukenhof, Oud-Poelgeest, Vreugd en Rust, De Paauw, ’t Hof te Hillegom, Buitengoed Dorrepaal, Beresteijn, Meer en Bosch, Park Rosenburgh, Park Rusthoff, Hofwijck, Park Clingendael en Kasteel Duivenvoorde.

Het Landgoedpaspoort is een product van de Erfgoedtafel Landgoederenzone, een van de zeven Erfgoedlijnen die de provincie Zuid-Holland in de komende jaren centraal zet. Een erfgoedlijn is een geografische structuur (kust, trekvaart, oude duinenrij, landgoederenzone), die meerdere monumentale stippen met één gemeenschappelijk historisch verhaal verbindt tot één streep of lijn op de kaart. Het Erfgoedhuis ZH realiseerde het paspoort.

Zie ook www.geschiedenisvanzuidholland.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top