Skip to content

Wassenaarse financiën: hoe zit het nu echt?

9 december 20143 minute read

Wassenaar – Het onkruid staat tussen de scheefliggende stoeptegels, het onderhoud van gemeentelijke gebouwen is verwaarloosd en er staat 60 miljoen euro op de bank, tegen een rente die de nul procent nadert. Aangezien de inflatie al jaren hoger is, wordt dat vermogen dus ieder jaar minder waard. Tegelijk is er de afgelopen jaren iets scheef gegaan bij het begroten en verantwoorden van de ‘normale’ uitgaven van de gemeente, zodat er ‘structureel’ een tekort is ontstaan op de meerjarenbegroting. Simpel gezegd: Aan de fraaie, maar dure fietstunnel Den Deijl gaven we teveel uit en soms weigeren we onnodig pinnig sportclubs geld om te investeren in hun velden.

Oppotten of investeren?
Volgens de geldende normen zou Wassenaar een financiële buffer van 6 miljoen moeten aanhouden. We hebben nu rond 60 miljoen. Beter dan andersom, inderdaad, maar onze burgers hebben dit geld opgebracht om ons dorp mooi en duurzaam te houden. Daarom wil D66 duurzaam investeren in het dorp en in onze voorzieningen. Achterstallig onderhoud aanpakken, zonder geld over de balk te gooien.

D66 stelt vast dat het nieuwe college bij zijn aantreden in juni een structureel tekort op de meerjarenbegroting aantrof van 750.000 euro, oplopend tot 1 miljoen in 2018. Daarom is uit de algemene reserve (60 miljoen) een bedrag (5,25 mln) gebruikt voor de voorziening voor het wegenonderhoud. Zo is die voorziening in een keer op peil gebracht en kan het onderhoud aan wegen, stoepen en verkeersveiligheid plaatsvinden. Zo is de lopende begroting weer op orde en behouden we ruimte om onze kerntaken te vervullen.

Zorgtaken
Die ruimte is hard nodig, want – we horen er dagelijks over – er komen per 1 januari 2015 belangrijke zorgtaken naar de gemeente. Die taken komen naar de gemeente met veel minder geld dan het rijk eraan uitgaf en zonder geld voor het invoeren van die nieuwe taken en regelingen. Scherpe afspraken maken met zorgaanbieders, terwijl de mensen die nu zorg krijgen recht houden op zorg. In samenwerking met een aantal andere gemeenten is het ons gelukt binnen het door het Rijk ter beschikking gestelde bedrag te blijven.

De invoering moesten de gemeenten zelf maar zien te regelen, zonder geld van het rijk. Daar worstelen alle Nederlandse gemeenten nu mee. De vorige gemeenteraad heeft al in 2013 al geld apart gezet voor invoeringskosten. Sommige verwachten dat we in 2015 aan dat soort kosten 600.000 euro kwijt zullen zijn, maar pas in de eerste maanden van 2015 weten we meer. We weten immers niet precies hoeveel zorgcliënten de gemeente zal gaan krijgen en het Rijk blijft nog erg onduidelijk over cijfers en over de vraag wat waarvan moet worden betaald. Het is duidelijk dat alle gemeenten in Nederland hiermee worstelen. Wassenaar houdt in elk geval de kosten zo laag mogelijk. Paniekzaaierij over ‘uit de hand lopende kosten’ helpt daar niet bij.

Sterk D66
D66 Wassenaar, met een fractie van drie actieve, gemotiveerde raadsleden plus een deskundige wethouder zal erop blijven toezien dat ons dorp voor ieder die zich hier bevindt een heerlijke plek blijft – of wordt. Voor de zorg kunnen we gelukkig vaststellen dat, bij alle gekibbel dat er nu eenmaal bij schijnt te horen, de meeste andere partijen er ook zo over denken. Wat D66 betreft blijft Wassenaar een mooie, sociale en zorgzame gemeente en blijft het bestuur, gemeenteraad zowel als college van B&W, zich vooral daarop richten.

Tags

D66Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top