Skip to content

Harm Knoop: ‘Jung en religie’, cursus Spiritualiteit van de ziel

12 december 20142 minute read

Wassenaar – Religie gaat over het leven. En wel over het leven in zijn diepste kern en wezen. Anders gezegd: religie gaat over de ziel, dat wat de mens uiteindelijk tot mens maakt. Over wat binnen is, in het innerlijk van mensen.

Eens werd aan Carl Jung gevraagd: “Heeft religie nog enig realiteitsgehalte?” “Religie is realiteit, de meest werkelijke realiteit die bestaat” schijnt hij toen te hebben gezegd. “Dat wat we allemaal in ons meedragen, de werkelijkheid van de ziel, de psyche. Maar is het leven buiten, de buitenkant ervan, dan niet van belang voor religie? Zeker wel, die buitenwereld is belangrijk. Als het veld waar de ziel als een bron in uitstroomt, het leven dat als akkerland wordt bevloeid en vruchtbaar gemaakt en waarmee het leven buiten een adequate expressie kan worden van het wezen van de mens. Religie spreekt de taal van de ziel, taal van beelden en metaforen, taal die niet wil beschrijven, maar de mensen in het hart wil raken.”

Harm Knoop (1954) is Jungiaans theoloog. Hij werkt met vrijmoedigheid als voorganger in de NPB als trainer, coach/counselor, inspirator en vertrouwenspersoon. Hij schreef in 2012 Leef je eigen mythe, over religie, mythen en ons zelf. Zie voor verdere informatie ook zijn website: www.harmknoop.nl.

De cursus vindt plaats in het gebouw van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, Lange Kerkdam 46 in Wassenaar, op dinsdag 13 en 27 januari, 10 februari 2015 van 20.00 tot 22.00 uur. De kosten bedragen 30 euro. Opgave s.v.p. vóór 5 januari 2015 bij ds. Marthe de Vries telefonisch (06-22325913) of per email (marthedevries@dds.nl)

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top