Skip to content

Help de padden oversteken!

15 december 20142 minute read

Wassenaar – Dierenbescherming afdeling Haaglanden is op zoek naar versterking van de werkgroep paddentrek. Ieder voorjaar, vanaf eind februari helpen vrijwillige klaar-overs op diverse locaties in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Zoetermeer duizenden amfibieën de verkeerswegen oversteken. De Dierenbescherming zorgt al bijna 20 jaar dat vele duizenden padden – maar ook kikkers en salamanders – na de winterslaap veilig hun paargebieden bereiken. Vrijwilligers die mee willen helpen kunnen zich aanmelden bij Dierenbescherming afdeling Haaglanden.

Paddentrek
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. Dat is de plek waar ze meestal zelf als donderkopje zijn opgegroeid. Padden zetten hun eieren af in lange snoeren in het water. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De trek duurt gemiddeld zo’n 6 weken, maar ook dit hangt van het weer af.

Locaties
Veel padden moeten tijdens de voorjaarstrek drukke verkeerswegen oversteken. Omdat er zonder hulp duizenden dieren worden overreden, zetten de vrijwilligers van de werkgroep paddentrek de dieren met de hand de weg over. In 2014 hebben 230 vrijwilligers 6461 padden, 930 kikkers en 880 salamanders veilig naar de overkant van de weg geholpen.

In de omgeving Den Haag en Zoetermeer zoekt de Dierenbescherming vrijwilligers die gedurende de gehele paddentrek een vaste avond in de week beschikbaar zijn. Vanaf zonsondergang (rond 19.00 uur, zomertijd 20.00 uur) tot ongeveer 23:00 uur worden er dieren overgezet op de volgende locaties:

· Dotterbloemlaan (Den Haag)
· Laan van Poot (Den Haag)
· Machiel Vrijenhoeklaan (Den Haag)
· Wijndaelerduin (Den Haag)
· Kwekerijweg (Den Haag)
· Appelgaarde/Kastelenring (Leidschendam-Voorburg)
· Park Leeuwenbergh (Leidschendam)
· Buurtweg (Wassenaar)
· Tochtpad (Zoetermeer)
· Zegwaartseweg t.h.v. Kangoeroepad (Zoetermeer)

De locatie Zegwaartseweg in Zoetermeer is dit jaar nieuw. De Dierenbescherming zoekt ook nog een vrijwilliger die de inzet van de paddenrapers op deze locatie wil helpen coördineren.

Aanmelden voor de paddentrek kan via een aanmeldformulier, nieuwe vrijwilligers kunnen zich hierop tevens opgeven voor een van de informatieavonden, welke op het kantoor van Dierenbescherming Haaglanden worden gehouden. Aan de hand van een lezing van bioloog Lex Kreffer wordt uitgelegd wat de paddentrek inhoudt en wat er van de vrijwilliger wordt verwacht.

Meer informatie en het aanmeldformulier is te vinden op de website van Dierenbescherming Haaglanden: www.haaglanden.dierenbescherming.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top