Skip to content

Winterstoom, antieke speelgoedtreinen en oliebollen bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

15 december 20143 minute read

Wassenaar – Voor een sfeervolle stoomtreinrit door een winters landschap kunt u van zaterdag 27 december tot en met dinsdag 30 december terecht bij de Stoomtrein Valkenburgse Meer tussen, Wassenaar, Katwijk en Leiden. Na de rit met de stoomtrein langs het meer bent u welkom in het prachtig versierde en verwarmde museum voor een kop warme chocolademelk of een glas Glühwein en een overheerlijke oliebol. Naast de gewone collectie staat dit jaar in de museumhal een grote modelbaan opgesteld met antieke blikken speelgoedtreinen uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw

Rit met de dampende stoomtrein
Elk jaar rijdt stoomtrein Valkenburgse Meer speciale ritten in de kerstvakantie. Deze ritten onder winterse omstandigheden leveren prachtige, sfeervolle foto’s op. Geen wonder dat deze ritten altijd erg populair zijn. Daarom heeft Stoomtrein Valkenburgse Meer besloten het aantal rijdagen van twee naar vier te verhogen en u hoeft nu ook niet meer vooraf te reserveren. Van zaterdag 27 december tot en met dinsdag 30 december a.s. bent u van harte welkom. Het museum is alle dagen van 10.30 – 17.00 uur geopend en vanaf 11.00 uur vertrekt elk heel uur een stoomtrein. De laatste trein vertrekt steeds om 15.00 uur. Een heerlijke oliebol en een glas Glühwein of warme chocolademelk wordt geserveerd op vertoon van het treinkaartje. Hetzelfde treinkaartje is tevens het toegangsbewijs voor het binnen- en buitenmuseum.

Antieke blikken Spoor 0 treinen in het museum
Een extra attractie dit jaar is de de grote antieke Märklin spoorbaan met blikken treinen die is opgesteld in de museumhal van de Stoomtrein Valkenburgse Meer. Dit speelgoed was vroeger alleen voor kinderen van rijke komaf. Deze antieke speelgoedtreinen zijn een combinatie van drie privéverzamelingen die normaliter thuis staan opgesteld in vitrines en dozen. Het komt niet vaak voor dat deze kostbare treinen rijdend worden getoond. Er is een enorme modelbaan uitgelegd van het tot 1955 gemaakte klassieke spoor 0 (45 mm). Er is een groot emplacement opgebouwd met talrijke opstelsporen en over de gehele tafellengte loopt dubbelspoor dat eindigt in een doorgangsstation. De baan telt maar liefst honderd meter spoor met bruggen, dertig wissels en kruisingen van verschillende merken als Märklin, Bing en Hornby. De rails zijn van het ouderwetse blikken type: drie dwarsliggers waarop drie spoorstaven zijn gemonteerd, de middelste dient voor de stroomaanvoer.

Nostalgie voor jong en oud
De blikken treinen rijden tussen de grote locomotieven die in het museum staan opgesteld. Het museum is met enkele tientallen kerstbomen geheel in Kerstsfeer gebracht. Ook de antieke speelgoedtreinen zijn zo mogelijk verlicht De treinen met hun brandende gloeilampjes als koplampen rijden hun rondjes in het sfeervol verlichte museum. De eigenaren zijn deze dagen aanwezig en zij kunnen uren vertellen over hun grote passie.

Het museum is open vanaf 10.30 uur.
De vertrektijden van de stoomtreinen zijn 11.00 – 12.00 – 13.00 – 14.00 en 15.00 uur vanaf spoor 1 van het prachtige station dat een replica is van een stroomtramstation uit 1926. Een treinkaartje kost € 9,00 voor volwassenen en kinderen van 4-12 jaar betalen € 7,00 (inclusief toegang museum en tentoonstelling, warme drank en een oliebol. U vindt de stoomtrein Valkenburgse meer aan de J. Pellenbargweg 1 te Valkenburg ZH direct naast de snelweg A 44, afrit Leiden Zuid. Verdere informatie vindt u op www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top