Skip to content

Informatie jaarwisseling 2014/2015

31 december 20143 minute read

Wassenaar – De overheid heeft besloten de afsteektijden van vuurwerk te verkorten om de overlast van vuurwerk overdag te beperken. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. En dus niet meer vanaf 10.00 uur in de ochtend. U kunt een boete krijgen als u vuurwerk afsteekt buiten de toegestane afsteektijden.

Strengere eisen vuurwerk afsteken in Wassenaar
In Wassenaar staan veel huizen met een rieten dak en is er veel bos- en duingebied. De regels bij het afsteken van vuurwerk zijn in Wassenaar dan ook strenger dan in andere gemeenten omdat het brandgevaar daar groter is.

Vuurwerk afsteken bij huizen met rieten daken
Er geldt een verbod om vuurwerk af te steken binnen een straal van 30 meter van woningen met een rieten dak. Buiten deze straal mag er laag vuurwerk worden afgestoken, vuurwerk dat minder dan 10 meter de lucht in gaat. Vuurpijlen, Romeinse kaarsen en ander vuurwerk dat hoger gaat dan 10 meter, moet verder dan 250 meter van de woning worden afgestoken.

Vuurwerk afsteken bij bos- en duingebieden
In de buurt van bos- en duingebieden moet een grotere straal in acht worden genomen. Vuurwerk afsteken binnen een straal van 100 meter van de genoemde gebieden is verboden in verband met hoog brandgevaar. Buiten deze straal van 100 meter is het weer toegestaan om laag vuurwerk af te steken. Hoog vuurwerk is pas toegestaan als er 250 meter afstand is tussen de bos- of duinrand en de afsteekplaats.

Bij overtredingen
Wanneer er een overtreding wordt begaan, dus als het vuurwerk te dicht bij brandgevaarlijke plaatsen wordt afgestoken, treedt de politie op. In samenwerking met Bureau Halt wordt een streng “Lik-op-stuk” beleid gevoerd. Er wordt niet eerst gewaarschuwd.

Illegaal vuurwerk
De gemeente Wassenaar hoopt op een gezellig oud- en nieuwjaarsfeest, maar ook op een veilig feest. Daarom zet de gemeente zich in om het gebruik van illegaal vuurwerk te beperken. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Of wordt er in uw buurt te vroeg vuurwerk afgestoken? Meld dit bij de politie 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Vuurwerkafvalzakken
Vuurwerkafval vervuilt de straten en kan gevaarlijk zijn. Na de jaarwisseling gaan kinderen op zoek naar vuurwerk dat nog niet is afgegaan. Ieder jaar gebeuren hierdoor ernstige ongelukken. Daarom willen wij iedereen vragen zijn/haar vuurwerkafval op te ruimen.

De gemeente Wassenaar stelt dit jaar speciale rode vuurwerkafvalzakken aan u beschikbaar, waarin u het vuurwerkafval zelf kunt opruimen. U kunt de rode vuurwerkafvalzakken op maandagochtend 5 januari buiten op straat zetten (op de gebruikelijke plek waar u uw afval(container) plaatst), waarna deze door medewerkers van de gemeente worden opgehaald.

Tips voor het opruimen:
– verzamel direct na het afsteken het vuurwerkafval of doe dit zo vroeg mogelijk op nieuwjaarsdag;
– maak vuurwerkafval nat voor het opruimen;
– gooi het vuurwerkafval als het is afgekoeld in de rode vuurwerkafvalzak;
– steek nooit beschadigd vuurwerk opnieuw af.

Zo zorgen we samen voor een schoon en vuurwerkafval-vrij Wassenaar.

Vreugdevuren
Het beleid van de gemeente is er op gericht het ontsteken van vreugdevuren aan banden te leggen. Alleen tijdens de jaarwisseling worden er twee uitzonderingen op deze strikte regel toegestaan:

– de wijk Kerkehout, op het parkeerterrein van de Sportvereniging Wassenaar;
– de wijk Oostdorp, op het kermisterrein aan de Dr. Mansveltkade.

Op beide locaties worden op Oudejaarsdag zandplaten gestort. De betreffende vuren mogen uitsluitend op deze zandplaten worden ontstoken. De vuren mogen niet anders dan met ongeverfd hout worden gestookt. Hier zal strikt de hand aan worden gehouden. Buiten bovengenoemde locaties zijn vreugdevuren niet toegestaan.

Tags

JaarwisselingVuurwerkWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top