Skip to content

Zondag 25 januari 2015: Leo Vroman (1915-2014)

16 januari 20152 minute read

Wassenaar – Op 10 april 2015 wordt op een aantal plaatsen in Nederland de 100ste geboortedag van Leo Vroman gevierd, één van onze bekendste dichters. Leo Vroman heeft zich na de oorlog in 1947 in de VS gevestigd, alwaar hij op 22 februari 2014 in Fort Worth, Texas is overleden. Hij werkte als bioloog en hematoloog o.a. in New York; dichten bleef hij in de Nederlandse taal doen. In 1964 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de P.C. Hooftprijs.

“Leo Vroman leek te dichten om de wereld naar zich toe te halen, om de dingen aan te kunnen raken, ze te proeven. Dichtend tot de laatste dag van zijn leven ging het hem erom de taal tot leven te wekken, de taal bij het leven te betrekken”, aldus Arjen Fortuin.
Zijn laatste gedicht schreef hij op 10 februari 2014:

Einde
Hij lijkt vast minder erg –
die lief bijeengebrachte
hoop spaanders van mijn gedachten –
op mij dan op een berg

Waar zal die laaiende gestalte
van mij dan uit bestaan
en waar kwam die al te late
eerste vonk vandaan?

De dienst vindt plaats o.l.v. ds. Marthe de Vries in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46; iedereen is zeer welkom; aanvang 10.30 uur; toegang vrij; er vindt wel een collecte plaats.

Het is een dienst in het kader van de serie ‘Dichter bij het geheim’, waarin Wassenaarse predikanten ieder een dichter aan het woord laten komen. Op zondag 15 februari 2015 zal ds. Marthe de Vries de dienst over Vroman opnieuw houden, ditmaal in de Kievietkerk in Wassenaar.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top