Skip to content

Hulp bieden makkelijker dan hulp vragen

28 januari 20152 minute read

Wassenaar – Ze vindt het ,,vanzelfsprekend” dat ze de mensen af en toe een helpende hand biedt. Zo vanzelfsprekend dat haar naam niet op Wassenaarders.nl hoeft. Laten we haar dus maar Rita noemen.

We treffen ,,Rita” als ze, zoals elke maandagmorgen, de boodschappen op de keukentafel zet in de woning van René Voorham aan het Schulpplein. Door zijn ziekte is René slecht ter been en daardoor aan huis gebonden. Traplopen kan hij niet, maar koffie zetten voor zijn bezoek gelukkig wel. De warme maaltijden laat hij bezorgen, en voor de ,,lichte boodschappen” is er de vrouw die alleen op deze dag Rita heet.

Ruim een jaar geleden klopte René bij de gemeente aan voor uitbreiding van de thuishulp. Die kreeg hij niet, maar wel werd René verwezen naar de Stichting Maatschappelijke Ondersteuning (SMO). Sindsdien doet Rita, een van de vrijwilligers van de SMO, elke week trouw boodschappen voor hem.

,,Een kleine moeite,” zegt Rita daar over. ,,Het kost me niet meer dan een uurtje per week.” Als vrijwilliger komt ze veel onder de mensen in Wassenaar. Daardoor weet ze dat René bepaald niet de enige is die wat hulp kan gebruiken.

,,Niemand is graag afhankelijk van anderen. Het is vervelend om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Mensen vragen daar dan vaak niet om. Ze doen zichzelf daardoor wel te kort,” vertelt Rita.
Zij krijgt bijval van René. Hij zegt mensen te kennen die net als hij best een steuntje kunnen gebruiken, maar die de schroom moeten overwinnen om erom te vragen.

,,Hulp bieden is vaak makkelijker dan om hulp vragen,” peinst Rita, als ze de laatste slok van haar koffie neemt. Dan blijkt ze bij haar vertrek nog een boodschap te hebben: ,,De SMO kan nieuwe vrijwilligers goed gebruiken. Het kost echt niet veel tijd om iemand te helpen.”

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top