Skip to content

Kaiser Lentelezingen 2015

12 februari 20152 minute read

Leiden – Heeft u altijd al meer willen weten over sterrenkunde? Dit is uw kans! Leer meer over deze fascinerende, eeuwenoude wetenschap tijdens korte publiekslezingen gegeven door de echte kenners. Lees snel verder!

Het Leidsch Astronomisch Dispuut ‘F.Kaiser’ heeft vorig jaar voor het eerst een bijzondere reeks lezingen voor het publiek georganiseerd, genaamd de ‘Kaiser Lentelezingen’. De lezingen vonden plaats in de Oude Sterrewacht in het centrum van Leiden. Het was een groot succes, met verscheidene excellente sprekers van de Universiteit Leiden die hebben gesproken over onderwerpen variërend van de geschiedenis van de Nederlandse sterrenkunde tot exoplaneten. Daarnaast was er de onthulling van de Huygenskijker: een nieuwe telescoop die is toegevoegd aan de collectie van de Oude Sterrewacht, bijgewoond door Vincent Icke.

Dit jaar zullen de Kaiser Lentelezingen weer plaatsvinden, dit keer met een andere speciale toevoeging: op 20 maart 2015 zal er een (gedeeltelijke) zonsverduistering plaatsvinden, die te zien is vanuit Leiden! Deze zonsverduistering zal de leidraad zijn voor de verschillende lezingen.

Vier sprekers zullen in de weekenden van februari en maart verscheidene lezingen geven me als thema: de zon. Het viertal bestaat uit bekende namen, onder wie onze gast van vorig jaar, Vincent Icke.

Vincent Icke is regelmatige te gast bij De Wereld Draait Door en is schrijver van vele populaire boeken. Professor Icke gaat vertellen over verduisteringen, Einsteins relativiteitstheorie en hoe deze theorie er tegenwoordig voor staat.

Onder onze sprekers is ook Kees de Jager, een zeer prominente onderzoeker op het gebied van de zon en ex-directeur van sterrenwacht ‘Sonnenborgh’ te Utrecht. Professor de Jager zal spreken over de wilde karakteristieken van de atmosfeer van de zon.

Ook zal er gesproken worden door Joe Zender, een ingenieur bij ESA/ESTEC die heeft meegewerkt aan vele belangrijke missies. Ir. Zender weet alles over de vele ruimtemissies omtrent de zon en vertelt hoe onderzoekers in de komende jaren met behulp van deze missies steeds meer te weten zullen komen over de zon.

Het programma van de lezingen is als volgt:
Zaterdag 28-2-2015: Huib Zuidervaart
Zondag 8-3-2015: Joe Zender
Zaterdag 14-3-2015: Vincent Icke
Zaterdag 21-3-2015: Kees de Jager

Zoals u kunt zien wordt dit een groot evenement dat u niet zou willen missen! Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: www.oudesterrewacht.nl/lentelezingen Hopelijk zien we u in februari en/of maart in de Oude Sterrewacht!

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top