Skip to content

HartvoorWassenaar en zelfstandigheid

20 februari 20153 minute read

Wassenaar – Wassenaar is een zelfstandige gemeente. We beslissen zelf, met een eigen gemeenteraad, over een heleboel zaken. Dit is goed, want ieder lid van de gemeenteraad woont in Wassenaar en beslist dus voor zijn eigen samenleving.

HartvoorWassenaar is de partij die voor altijd voor de zelfstandigheid van Wassenaar zal strijden. Wassenaarders beslissen over Wassenaar. Samenvoegen met een grote gemeente heeft geen voordelen voor Wassenaar.

Maar ondertussen wordt er wel steeds meer samengewerkt met andere gemeenten. En sommige van die samenwerkingen zijn nuttig. Maar over alles heen genomen zijn er veel te veel samenwerkingsverbanden, die verschrikkelijk veel tijd en geld kosten. En waarvan het nut te betwijfelen valt. Neem nou Avalex. Onze gemeente is er miljoenen aan kwijt geraakt, en nog steeds is het een van de duurste vuilophaaldiensten in Nederland.

Een andere is de MRDH. Ofwel de metropoolregio Rotterdam en Den Haag. Een hele mond vol. Een nieuw samenwerkingsverband van 23 gemeenten onder de hoede van de burgemeesters van Rotterdam en Den Haag. Onze burgemeester mag er bij komen zitten, want dat is belangrijk. Kosten voor Wassenaar: € 60.000 per jaar. Daar kun je twee man onderhoud aan ons groen voor laten doen. Of de zorg verbeteren. En wat het oplevert: werkelijk niets. Je hebt er alleen weer een bestuur met belangrijke mensen bij.

Een ander belangrijk punt met dit soort samenwerkingen is dat er vaak afspraken worden gemaakt die niet direct aan de Wassenaarse bevolking bekend zijn, maar forse nadelige gevolgen hebben.

Het grote voorbeeld hiervan zijn de afspraken die te maken hebben met de woonverordening. De sociale woningen in Wassenaar zijn toegevoegd aan die van Den Haag en een aantal andere gemeenten. Onmiddellijk gevolg: Als Wassenaarder is de kans groot dat je in Den Haag moet gaan wonen. En dat je ziet dat mensen uit Den Haag hier komen wonen. Dat kan niet. Dat moet anders.
Als je in Wassenaar woont moet je in Wassenaar kunnen blijven wonen. Je hebt voorrang.
De gevolgen gaan heel ver: de leeftijdsverdeling in Wassenaar verandert en de samenstelling van de bevolking verandert ook. We hebben het dus niet onder controle. De stabiele en harmonieuze balans van de Wassenaarse bevolking wordt minder. Iets waar de gemeente niet weet hoe daar mee om te gaan.

Er is een nieuwe verordening in de maak. Voor de zomer is die er. HartvoorWassenaar wil dat de Wassenaarse bewoners in Wassenaar moeten kunnen blijven wonen. Als dat niet een keihard onderdeel van de woningverordening wordt zal HartvoorWassenaar alles inzetten om dit voor elkaar te krijgen.

En al die samenwerkingsverbanden: daar moeten we eens kritisch naar gaan kijken.

Henri Hendrickx
Fractievoorzitter HartvoorWassenaar

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top