Skip to content

Lezing Prof. dr. Maaike Meijer

20 februari 20152 minute read

Wassenaar – Dinsdagavond 3 maart a.s. zal neerlandica en literatuurwetenschapper prof. dr. Maaike Meijer een lezing geven over het genre van de dichtersbiografie. Zij is vooral bekend door haar biografie van de dichteres Vasalis (inmiddels 7e druk!). Op dit moment werkt zij aan een biografie van de dichteres en tekenares Fritzi Harmsen van Beek.

In juni 2014 nam Maaike Meijer afscheid van de Universiteit van Maastricht, waar zij vanaf 1998 hoogleraar ‘gender en diversiteit’ was.
Het genre van de dichtersbiografie was het thema van haar afscheidsrede.

In haar lezing zal zij hierop verder ingaan, waarbij vooral de verhouding tussen het werk van de dichter en zijn of haar kunst centraal zal staan.
“Wie zich vooral richt op het levensverhaal van de schrijver of dichter,” aldus Meijer, “mist de kans om te ontdekken wat iemand met kunst doet. Kunst komt voort uit het leven maar ontsnapt er ook aan omdat het veel groter is dan de kunstenaar. Kunst is altijd een transformatie, nooit een spiegel van het leven. We worden gered door de kunst. Wij hebben kunst nodig om het leven te verdragen.”

De lezing vindt plaats in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46 in Wassenaar.
Aanvang 20.00 uur; toegang 5 euro voor leden en 7.50 euro voor niet-leden.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top