Skip to content

Nieuwe bestuurscultuur: Transparantie weer zoek!

23 februari 20153 minute read

Wassenaar – Transparantie is onontbeerlijk voor de betrokkenheid van inwoners bij de politiek. WWW verwelkomde daarom ook dit streven van de nieuwe coalitie. De werkelijkheid is echter weerbarstig. Ook nu zijn er rond transparantie weer meerdere incidenten. De Raad krijgt steeds meer voorstellen die door het college door onderlinge afspraken zijn voorgekookt. De Raad wordt verteld dat ze achteraf mag toetsen, dus als het kwaad al is geschied.

In een transparant bestuur en volwassen democratie hoor je vooraf de mogelijke bezwaren te onderkennen en te bespreken. Daarmee creëer je draagvlak en kom je tot een goede afstemming / overeenstemming.

Het beleid van dit College / deze coalitie om per voldongen feit te besturen heeft helaas al veel voorbeelden:

Bij de Ridderhof werd afgeweken van het bestemmingsplan. Omwonenden kregen lange tijd geen informatie over wat er precies gebouwd gaat worden. In de Raad worden ernstige twijfels over de zorgvuldigheid in de gevolgde procedure naar voren gebracht. Vervolgens drukt het college een besluit door waarbij vooral de belangen van de projectontwikkelaar werden gevolgd. Gevolg: een boze buurt, een gang naar de Raad van State en daardoor onnodige kosten voor bewoners en Gemeente.

De aanname van extra ambtenaren voor “protocol en evenementen” is een tweede voorbeeld. De Raad sprak duidelijk uit dat deze extra kosten niet gemaakt mochten worden. Het College heeft dat toch gedaan en meldt eenvoudig achteraf dat de kosten zijn gemaakt. De Raad wordt genegeerd en staat met lege handen: het geld is al uitgegeven.

Een derde voorbeeld is het ondoorzichtig “gemengde” gebruik van gelden voor culturele activiteiten en de algemene pot voor het college. Ook hier “verantwoording achteraf” terwijl door de Raad eerder duidelijke kaders waren gesteld (geen nieuwe aparte cultuurpot) en specificatie was gevraagd over culturele activiteiten in 2014. Deze is domweg geweigerd.

Als nieuwste incident is er dan het onnodige Tanzania-reisje van de burgemeester, te betalen uit de “representatie”. Die pot is hiervoor niet bedoeld. De Raad werd opnieuw niet geïnformeerd terwijl het College al een besluit had genomen. In het persbericht hierover wordt gemeld dat achteraf verantwoording wordt afgelegd. Inderdaad, zodra de reis is gebeurd en het geld uitgegeven.

Met Den Deijl lijken we nu de zelfde richting uit te gaan. Na twee geheime commissiebijeenkomsten moet in een geheime raad een besluit worden genomen op een van te voren in het geheim bekokstoofde regeling. Een regeling die weer als voldongen feit zal worden gepresenteerd zonder inzicht in de werkelijke financiële en juridische consequenties. Natuurlijk vindt ook WWW dat den Deijl opgelost moet worden.

WWW waarschuwt omdat het maken van geheime, bindende afspraken zal leiden tot een schadepost voor de gemeente en verlies van zeggenschap over de grond. De gemeente zadelt zichzelf op met een grote bouwmarkt, grote meubelbedrijven of nog meer kantoren op het kruispunt den Deijl en verdere verkwanseling van ons dorp en dorpsgezicht.

Achteraf verantwoording afleggen is (weer) de kern van het Wassenaars bestuur geworden. De Raad wordt effectief buiten spel gezet en kan alleen maar klagen wanneer het kwaad al is geschied. De inwoners schieten er elke keer weer geld bij in.

Wat Wassenaar Wil heeft zich hier altijd tegen verzet en heeft uiteraard niet ingestemd met voornoemde voorbeelden. Wat Wassenaar Wil heeft sinds haar ontstaan gestreden tegen deze hardnekkige bestuurders mentaliteit. Daar gaan we volop mee door! Een transparant bestuur is immers ook in UW belang.

Wat Wassenaar Wil,
Boet Derks

Tags

WassenaarWWW
Gerelateerde artikelen
Back To Top