Ga naar hoofdinhoud

‘The Glasgow Boys: Painting in Scotland 1875 – 1914’ door Julian Halsby

23 februari 20152 minute read

Wassenaar – In de DFAS-lezing van maart staan de Glasgow Boys centraal. The Glasgow Boys waren jonge Schotse artiesten die, geïnspireerd door Franse kunstenaars, zorgden voor een revolutie in de Schotse schilderkunst waardoor deze weer aansloot bij de ontwikkeling in Europa. Bij de Schotse elite waren donkere, verhalende schilderij populair. The Glasgow Boys daarentegen trokken naar buiten om de realiteit van het Schotse platteland te ontdekken en het effect van natuurlijk licht. Ze schilderden echte mensen in dagelijkse situaties gebruikmakend van olieverf opgebracht in dikke verflagen en sprekende kleuren. Aquarellen maakten ook een belangrijk deel uit van hun oeuvre. Vooral Arthur Melville blonk hierin uit. Het werk van de Glasgow Boys is nog altijd verrassend fris en modern en vandaag de dag erg populair.

Julian Halsby studeerde kunstgeschiedenis in Cambridge en werd later decaan bij het Croydon College of Art. Hij schreef de Dictionary of the Scottish Painters, and Scottish Watercolours 1740 – 1940. Nu interviewt hij kunstenaars voor het Artists Magazine en is lid van de International Association of Art critics. Zelf is hij ook kunstenaar en actief in de Royal Society of British Artists.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Society). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Tags

WarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top