Skip to content

Hart voor Wassenaar en het winkelen in Wassenaar

3 maart 20153 minute read

Wassenaar – Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de uitbreiding van Leidschenhage en de veranderingen die zich voordoen in de Wassenaarse Langstraat. Eerlijk is eerlijk, Hart voor Wassenaar ziet ook dat er steeds meer leegstand komt en dat de ondernemers de problemen ondervinden van de teruglopende koopkracht en de consumenten die liever naar de samengepakte ketenbedrijven gaan.

Vanuit ondernemersperspectief is het natuurlijk heel erg zuur en vervelend als de consumenten het winkelaanbod niet meer van deze tijd vinden. Daarnaast is de aantrekkingskracht van het centrum niet goed. Hart voor Wassenaar vindt dat de Wassenaarders naar de winkel moeten kunnen gaan die hun het meeste aanspreekt, ook als deze niet in Wassenaar is.

Als ondernemer zou ik denken dat een aantrekkelijk centrum automatisch mensen aantrekt, maar dat doet het dus niet voldoende. Wassenaarders vinden dat de gemeente zou moeten inspringen, maar de gemeente bepaalt niet welke winkels er komen. De ondernemers bepalen waar zij hun waar willen verkopen. Het beleid dat de gemeente kan toepassen is zeer beperkt. Naast het bieden van faciliteiten om te parkeren, fietsen te stallen en andere voorzieningen om het centrum te bereiken zijn we afhankelijk van de creativiteit van de ondernemers.

Hart voor Wassenaar staat voor een gezellig en leuk winkelhart en vindt ook dat de Wassenaarders dit verdienen. Niet iedereen is in staat om buiten het dorp te shoppen en het is dan ook belangrijk dat de basisvoorziening: winkelen, op peil blijft met winkels voor elke beurs.

Hart voor Wassenaar heeft een aantal suggesties, waarbij de nadruk ligt op overleggen met de ondernemers en verhuurders van winkelpanden.

1. De wethouder kan in gesprek gaan met de winkeliers en de verhuurders van de panden om bijvoorbeeld huurverlaging te bedingen.

2. De gemeente kan een winkelvisie maken, waarin wordt gekeken naar de mogelijkheden om de ondernemers dichter bij elkaar te brengen en wellicht winkels te verplaatsen, waardoor het centrum beperkter maar gezelliger wordt.

3. De gemeente kan een ondernemersfonds oprichten om bepaalde winkelbedrijven richting het dorp te trekken.

Wassenaar is een Millennium gemeente en heeft daarbij een aantal doelen afgesproken. 1 van deze doelen is het verduurzamen van het dorp. Dit kan direct worden doorgevoerd bij de gesprekken met de verhuurders en de mogelijkheid om leegstaande panden te laten verbouwen.

Hart voor Wassenaar staat voor een goed en gezellig winkelaanbod, maar de gemeente is geen ondernemer in de straat en kan ook geen ondernemers verplichten te gaan ondernemen in Wassenaar. Dit betekent direct dat de ondernemers dat moeten aanbieden wat de consumenten willen kopen en dat de gemeente moet zorgen dat het centrum goed toegankelijk is en goed bereikbaar.

Hans Mulder
Hart voor Wassenaar

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top