Ga naar hoofdinhoud

Brugklasleerlingen van het Rijnlands Lyceum Wassenaar leren blind schrijven

19 maart 20152 minute read

Wassenaar – Op donderdagochtend, 19 maart jl, werd de schoolroutine op het Rijnlands enigszins doorbroken. Het reguliere lesrooster werd terzijde geschoven en alle brugklasleerlingen moesten zich om 10.30 uur melden in de toneelzaal. Twee docenten van de sectie Nederlands hadden nl twee journalisten op school uitgenodigd voor een gastcollege ‘Journalistiek’.

Behalve dat het natuurlijk altijd wel leuk is wanneer een dag minder voorspelbaar verloopt, was het ook een leerzame ochtend. De leerlingen ontdekten dat het werk van een journalist niet altijd zo romantisch is als het lijkt. Het is hard werken; soms werkt een journalist dag en nacht aan een artikel en dan wordt het niet geplaatst. Soms staat een journalist uren in de kou, te wachten op nieuws. Dat valt niet altijd mee, zo vertelde een journalist van De Telegraaf, maar vaak loont geduldig zijn wel. Gelukkig maar, want hoe zouden wij anders aan nieuws komen…

Wiggele Wouda (o.a. journalist bij het Friesch Dagblad en docent Media en Journalistiek in Amsterdam/Groningen) legde uit dat een journalist van een grote krant 15 tot 20 (korte) nieuwsberichten per uur moet kunnen schrijven. Dat is een pittige klus, maar daar bestaat recept voor. Met dit recept gingen ook de Rijnlandse journalisten in de dop aan het werk. En…. voor ze het wisten, schreven zij allen een kort nieuwsbericht. Blind.

Tags

RLWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top