Skip to content

Goede vrijdag 3 april: Klaagliederen in zang en dans

20 maart 20152 minute read

Wassenaar – Het onderwerp van het Bijbelboek Klaagliederen gaat over de rouw om de verwoesting van Jeruzalem in 586 v. Chr. De vernietigde stad wordt beschreven als een weduwe die alles – niet alleen haar man maar ook haar kinderen- is kwijt geraakt. Het zijn universele liederen over verdriet, waardoor mensen getroffen kunnen worden.

Op de herdenkingsdag van de ondergang van de tempel worden de verzen nog jaarlijks in alle synagoges voorgedragen.

In de loop der eeuwen hebben kunstenaars zich door deze teksten laten inspireren. In deze dienst zullen we de versie horen die de dichteres Judith Herzberg maakte van deze liederen. In haar versie zijn het de liederen van een verloren en armlastige weduwe die met een vernielde stad wordt vergeleken. Zij heeft de Bijbelse versie van de vergelijking omgedraaid!

De beroemde choreografe Martha Graham heeft deze liederen uitgedrukt in een kort, krachtig ballet, dat in deze dienst zal worden gedanst door Mario Camacho, docent dans aan het Koninklijk Conservatorium in den Haag en aan de Rotterdamse Dansacademie. Tevens is hij lid van de Faculty Martha Graham School of Contemporary Dance.

De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door acht zangers van het Haags Residentie Bach Kamerkoor met Karin Vogelaar en begeleid door Hero de Boer.

De dienst vindt plaats in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar aan de Lange Kerkdam 46, aanvang 19.30 uur.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top