Skip to content

Cursus voor vrouwen van alle leeftijden: De verborgen bron

22 maart 20152 minute read

Wassenaar – Cursus voor vrouwen van alle leeftijden onder leiding van ds. Marthe de Vries en Sheila Keilholz. Woensdag 8, 15 en 22 april van 20.00 tot 22.00 uur.

De titel van deze cursus is ontleend aan het boek ‘De verborgen bron’ van Hella Haasse, dat het motto van R.W. Emerson draagt: “Man is a stream, whose source is hidden”. Over die verborgen bronnen waaruit wij leven, gaat het in deze cursus. Uit welke bronnen putten wij en welke keuzes maken we daarin? Wij laten ons leiden door drie vrouwelijke auteurs, die dit thema op een verschillende manier benaderen.

In de eerste bijeenkomst zal Hella Haasse centraal staan. Onze grootste vrouwelijke romancier die dit thema in verschillende boeken heeft uitgewerkt (‘De verborgen bron’ en ‘De Ingewijden’).

In de tweede bijeenkomst richten we ons op ‘The Fountainhead’ (De eeuwige bron) van Ayn Rand. Het is een ideeënroman uit 1943, waarin Rand pleit voor de ontplooiing van het creatieve individu, dat soms rücksichtlos zijn eigen bron volgt. Op dit moment is het boek zeer aktueel door de toneelbewerking van Toneelgroep Amsterdam en doordat het denken van Rand grote invloed heeft in de Amerikaanse politiek.

De Nederlandse dichteres Vasalis staat in de laatste bijeenkomst centraal. Zij heeft geworsteld met de keuze tussen verschillende bronnen in haar leven: haar dichterschap, haar gezin en werk; zij was kinderpsychiater.

De bijeenkomsten vinden plaats in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46.
Opgave: Marthe de Vries (marthedevries@dds.nl)
Toegang: 20 euro, incl. koffie, thee; van de te behandelen boeken zal tevoren een uitgebreide samenvatting worden toegezonden.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top