Skip to content

Voor het toetje moet u niet bij ons zijn

25 maart 20152 minute read

Wassenaar – “De verkiezingen zijn een feest voor de democratie” – deze gevleugelde woorden liggen in de mond bestorven van onze burgemeester. Daarbij heeft de burgervader zich meer dan eens uitgelaten over de vaak matige opkomst en zijn hoofd gebroken over de vraag: wat moet ik doen om meer kiezers naar het stembureau te trekken?

Afgelopen week was het weer zo ver: feest. Ongeveer de helft van de genodigden bleef thuis en hebben daarmee onze burgervader ongetwijfeld een pittige kater bezorgd. Zó pittig dat wij, stemmers en niet-stemmers, ook na 24 uur nog steeds verstoken zijn van enig burgervaderlijk bericht over het uitblijven van het toetje: de verkiezingsuitslag. Wie toch naar de gemeentelijke website surft, mag zich blind staren op bejaard verkiezingsnieuws. Van het bericht dat u 18 maart naar de stembus mag tot de oproep om u op te geven als stembureaulid. Maar van de verkiezingsuitslag, geen spoor, niet bepaald een stimulans om ons warm te maken voor een volgende stembusgang. Zelfs de stembureauleden hoorden na een halve dag stemmen tellen taal noch teken. Voor de uitslag moeten zij en u naar het Anp of de Nos. Of gewoon naar Omroep West die amper een paar uur na het sluiten van de stembussen precies wist te vertellen hoe Wassenaar gevaren was – de VVD moet een forse veer laten, al is zij toch nog heer en meester tussen onze groen beloverde optrekjes en GroenLinks, mijn partij, deed het ten opzichte van vier jaar geleden uitstekend: een groei van 7,4% van de stemmen. Dat is bij een nagenoeg 10% lagere opkomst een extra mooi resultaat. En onze burgemeester? Zou hij ons na het uitwoeden van zijn kater alsnog tracteren op oud nieuws en de verkiezingsuitslag publiceren?

Antoon Claassen, stembureaulid

Tags

IngezondenVerkiezingenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top