Skip to content

Avond ‘Begaafd Begeleiden’ groot succes!!

26 april 20153 minute read

Wassenaar – Op maandag 20 en woensdag 22 april was er een informatieavond voor ouders en begeleiders van begaafde kinderen en overige geïnteresseerden. De beide avonden werden gehouden in de aula van de St. Jozefschool en bleken een groot succes!!

Aanmelden in maart en april
Na een uitnodiging onder de ouders van de St. Bonifaciusschool, de St. Jan Baptistschool en de St. Jozefschool bleek dat de gekozen maandagavond al snel overvol was; een tweede avond werd snel gevonden, zodat alle ouders, leerkrachten en andere geïnteresseerden welkom waren. Ook hieruit blijkt wel dat begaafdheid op dit moment een “Hot item” is.

Begaafde kinderen thuis en op school
Het begeleiden van begaafde kinderen op school en thuis vraagt om handvatten. Weten is één. Kennis omzetten in begeleiden is twee. Daarom werd er op de beide avonden veel kennis en praktische tips gegeven. De beide begaafdheidsspecialisten van de SKOW (Stichting Katholiek Onderwijs Wassenaar) Anneke Rader en Petra de Jong, wisten de zaal helemaal stil te krijgen en te houden met hun boeiende en heel inspirerende verhaal. Met hun gekozen opzet rond 8 kinderen werd het een heel duidelijk en begrijpelijk verhaal.

Geen hokje maar hartje
Ook deze regel sprak vele aanwezigen aan; een begaafd kind is niet altijd makkelijk en eenvoudig in de omgang. Daarom is een hokje om het kind zeker niet fijn te noemen; Anneke en Petra plaatsen deze kinderen liever in een hartje!! Belangrijk is het verder te zorgen dat de kinderen blijven leren: leren leren, leren denken en leren leven. Daarom ook de Bril bovenaan dit stukje: deze bril geeft aan dat het goed is dat ouders, leerkrachten en het kind met elkaar in gesprek moeten gaan en blijven.

Tips
Tijdens de avond kwamen 8 kinderen naar voren die allen hun eigen problematiek hadden. Bij ieder kind werd het probleem (of meerdere problemen) geschetst, waarna er ook praktische tips werden aangereikt.
Aan bod kwamen o.a.:
*slim zijn is geen eigenschap maar een vaardigheid
*leren is een proces; je moet er moeite voor doen
*gebruik de behoefte aan autonomie door zoveel mogelijk zelf te ervaren
*geen strijd over kleine dingen, maak afspraken en kaders
*maak plannen (voor het aanleren van executieve functies)
*verdeel taken in kleinere stukjes
*alle emoties mogen; ga er goed mee om
*gun het kind zijn eigen emotionele groeiproces/leerproces

Vragen
De beide avonden waren dus heel geslaagd. Alle aanwezigen gingen met veel bagage en tips naar huis. Ook voor de aanwezige ouders was het voor velen een nieuw stapje in de omgang met hun kind; een stapje aan het begin van een nieuwe fase.

Wilt u verdere informatie over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Anneke Rader (tel Baptistschool 070-5115085) of Petra de Jong (tel Jozefschool 070-5113934). Zij zullen u graag verder helpen.

Ook kunt u contact opnemen met de directies van de twee genoemde scholen.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top