Skip to content

Archief Stichting Wassenaar ’40-’45 naar gemeentearchief

30 april 201558 second read

Wassenaar – Op vrijdag 8 mei draagt de Historische Vereniging Oud Wassenaer het archief van de voormalige Stichting Wassenaar ’40-’45 over aan de gemeente Wassenaar. Burgemeester Jan Hoekema en gemeentearchivaris Carla de Glopper zullen de archiefstukken in ontvangst nemen uit handen van de heer Robert van Lit, oud-voorzitter.

Tijdstip: vrijdag 8 mei 16.00 uur
Locatie: Raadhuis De Paauw Raadhuislaan Wassenaar.

Programma:
16.00 uur: Welkomstwoord en korte inleiding door de heer C.N.J. (Kees) Neisingh;
16.15 uur: Overhandiging archief aan burgemeester drs. J.Th. (Jan) Hoekema en gemeentearchivaris mevrouw C. (Carla) de Glopper.

Schat aan informatie
Het archief van de Stichting Wassenaar ’40-’45 is bijeengebracht door Alfred Kenens, overleden in 1999, initiator van het boek ‘Wassenaar in de Tweede Wereldoorlog’, dat in 1995 verscheen. Kees Nijsingh heeft de archiefstukken geordend, gedigitaliseerd en beschreven. Het archief herbergt een schat aan informatie: 17 archiefdozen met 780 documenten, waaronder authentieke documenten van onder meer de spionage in Wassenaar in de periode tot de Duitse inval, van Duitse instanties in Wassenaar en van de NSB in Wassenaar. Daarnaast 125 voorwerpen waaronder persoonsbewijzen, distributiebescheiden, NSB-papieren en dagboeken. Ook zijn exemplaren van illegale kranten, De Morgenpost, Vrij Wassenaar en bekendmakingen (aanplakbiljetten) over voedseldistributie, stroomloze uren, waterbesparing, tyfus en dysenterie bewaard gebleven.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top