Skip to content

Bijzondere tentoonstelling Paul Schuitema in Wassenaarse Paauw

30 april 20153 minute read

Wassenaar – Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22, in Wassenaar presenteert van 16 mei tot en met 28 juni een overzicht van het werk van de veelzijdige Wassenaarse kunstenaar Paul Schuitema (1897-1973). Schuitema was een van de pioniers van de Nieuwe Typografie en de Nieuwe Fotografie. Hij hoort daarmee tot de internationale avant-garde in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Dankzij bijzondere bruiklenen van de familie Schuitema en verschillende culturele instellingen toont deze overzichtstentoonstelling bijzondere werken, die nog niet eerder in een tentoonstelling te zien zijn geweest.

De overzichtstentoonstelling geeft een beeld van de enorme diversiteit in het werk van Schuitema. Naast zijn welbekende typografische werk zijn er ook schilderijen, tekeningen, meubelontwerpen, foto’s en films te zien.

Wie was Paul Schuitema?
Schuitema was een veelzijdig grafisch en industrieel ontwerper. Hij is bekend om zijn vernieuwende ideeën op het gebied van typografie en reclame. Zijn werk stond in dienst van het duidelijk, kort en krachtig overbrengen van de boodschap of, zoals hij het zelf verwoordde: ‘recht voor de kop’. Karakteristiek is zijn functionele stijl: eenvoudig, asymmetrisch, met gebruik van schreefloze letters en zwart en rood als steunkleuren. Als een van de eerste in Nederland paste hij fotomontage toe voor reclamedrukwerk. In zijn collages plaatste hij letters over foto’s van objecten, die hij had losgemaakt van hun achtergrond. Het effect was dat de foto’s ‘geen plaatje met een praatje’ waren, maar een onderdeel vormden van de argumentatie. Naast foto- en bedrijfsboeken maakte Schuitema ook films. In de jaren dertig ontwierp hij ook een aantal buismeubelen. Van 1930 tot 1959 was Schuitema de eerste docent fotografie en speelde hij een belangrijke rol als medeoprichter van de afdeling Reclameontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Vanaf 1939 woonde Paul Schuitema in Wassenaar en hield daar zijn atelier.

Speciaal openingsprogramma met Het Partisanenlied
Tijdens de opening wordt Het Partisanenlied vertoond. De film is lange tijd niet te zien geweest. Het Partisanenlied kwam in 2014 boven water toen het archief van het Institut Néerlandais in Parijs overging naar het Eye Film Museum in Amsterdam. Onlangs is de film gedigitaliseerd en weer geschikt gemaakt voor vertoning. Schuitema maakte de kleurenfilm, met de danseres Chaja Goldstein in de hoofdrol, in 1946. Het was een lichtexperiment rond het thema van de Tweede Wereldoorlog. Ook de bijbehorende partituur van de filmmuziek, gemaakt door Koos van de Griend, is te bezichtigen op de tentoonstelling. Rob Lubbersen, historicus en filmkenner, houdt tijdens de opening een korte lezing over de kunstenaar in de context van het interbellum. Naar aanleiding van de tentoonstelling hebben kinderen posters gemaakt, onder leiding van de kunstenares Ria Sprenger. De posters worden tijdens de opening getoond.

Programma
Het programma voor deze tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de familie Schuitema, bibliotheek Wassenaar-Voorschoten, meubelwinkel Haasnoot, fotograaf Van der Plas en Kunstgroep Wassenaar.

23 mei: Filmcarrousel met vijf Schuitema films, bibliotheek Voorschoten-Wassenaar, Langstraat 40, Wassenaar.
23 mei: Rondleiding door Martin Schuitema, de zoon van Schuitema Raadhuis De Paauw, Raadhuislaan 22.
27 juni: Filmcarrousel, zie 23 mei.
16 – 28 mei: Verkoop van opnieuw uitgebrachte meubels van Paul Schuitema, meubelwinkel Haasnoot, Langstraat 29.
16 – 28 mei: Verkoop van herdruk-foto’s van Paul Schuitema, fotograaf Van der Plas, Langstraat 33, Wassenaar.

Openingstijden Raadhuis De Paauw, Raadhuislaan 22
Donderdag tot en met zondag
12.00 uur tot 16.00 uur
Toegang is gratis

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top