Skip to content

Romantisch pianorecital in Adegeest

15 juni 20152 minute read

Wassenaar – Pianiste Valentina Tóth speelde op 14 juni in woonzorgcentrum Adegeest een romantisch klassiek pianorecital. Voor de pauze vertolkte zij werk van Haydn en Chopin en daarna Bartók, Schumann en Kodály. Het spel van Tóth was sprankelend, speels en zij wist de muzikale ideeën van de componisten toegankelijk te maken.

Over ‘Haydn zei Tóth dat wanneer zij zijn sonates speelt, deze pianomuziek haar de mogelijkheid biedt om aan te tonen dat Haydns ‘muziek’ tot elke hoek van de wereld spreekt. Met haar spel en zijn muzikale vrijheid en instrumentale flexibiliteit wist zij de onorthodoxe ziel van Haydn bloot te leggen.

De Barcarolle van Chopin is een gestileerd ‘gondellied’ in een meeslepende romantische, zangerige stijl. Chopin speelde het in 1848 tijdens zijn allerlaatste recital in Parijs, een jaar voor zijn overlijden. De Barcarolle toonde het genie van Chopin op het vlak van ornamentiek (versiering) in zijn volle glorie.

Na de pauze klonken drie poëtische Hongaarse volksdansen van Béla Bartók uit Csik en vervolgens Papillons (‘Vlinders’) op. 2 van Schumann. Dit bijzondere werk vertegenwoordigt een gemaskerd bal en is geïnspireerd op Jean Paul ‘s roman Flegeljahre.

Tot slot speelde Tóth meeslepend de Marosszéker Tänze van Zoltán Kodály, 1882 – 1967, componist, etnomusicoloog (de studie van muziek in zijn culturele context) en muziekpedagoog. Kodály wordt na Béla Bartók als de belangrijkste Hongaarse componist gezien.

Na de bloemenhulde door Pieter Bos, ex voorzitter van de cliëntenraad, speelde Tóth als beloning de Arabesque van Sibelius.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top