Skip to content

HartvoorWassenaar kunstgrasvelden en goed bestuur

19 juni 20153 minute read

Wassenaar – Onlangs heeft HartvoorWassenaar, als enige in de raad, gestemd tegen het voorstel om bijna € 1,5 miljoen uit te geven aan kunstgrasvelden voor 3 sportverenigingen. Omdat het voorstel op zich heel sympathiek is, willen we uitleggen waarom we toch tegen gestemd hebben. HartvoorWassenaar is om twee redenen tegen dit voorstel.

In de eerste plaats maakt Hart voor Wassenaar zich grote zorgen over het financiele huishoudboekje van de gemeente we zijn van mening dat het gemeentebestuur niet weet waar ze mee bezig is. In ieder geval is het zo, dat de gemeente jaarlijks een structureel tekort heeft, en dat het college met allerlei boekhoudtrucs doet alsof dit tekort er niet is. Daarnaast heeft het college al een aantal beslissingen genomen, waardoor het zeker is dat de gemeente dit jaar € 5 tot € 10 miljoen meer uitgeeft dan het binnen krijgt. Vele miljoenen, en dat is maar liefst € 500 per huishouden. Dit college smijt met geld dat niet van haar is onder het motto: er staat toch genoeg op de bank, dus wie heeft er nog een leuk idee waar we geld aan uit kunnen geven. En ondertussen kan iedereen zien dat onderhoud aan groen, wegen, gebouwen en onder de grond aan het riool, verschrikkelijk achterblijft. Wij vinden het onverantwoord om € 1,5 miljoen uit te geven zonder dat je weet of je uiteindelijk wel genoeg geld hebt. Eerst de zaken op orde.

Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud van de (oude) sportvelden. Het zal niet vreemd in de oren klinken wanneer duidelijk is dat ook hier het onderhoud dramatisch achter is gebleven. En eigenlijk is dan de beste oplossing: kunstgrasvelden. Achterstallig onderhoud is opgelost en verenigingen krijgen velden die hun op het juiste sportieve niveau brengt. Maar de gemeente eist dat de verenigingen zelf voor vervanging van deze velden over 7 jaar moeten zorgen. Gemeente af van de zorg en de verenigingen mogen ieder jaar € 200.000 op tafel leggen om op tijd de velden te vervangen voor dat ze gevaarlijk worden. De verenigingen hebben 2000 leden. Dat wil zeggen dat ieder lid per jaar € 100 moet bijdragen aan de vervanging van de velden over 7 jaar. De komende jaren neemt het aantal jongeren onder twintig af van 6000 naar 5000. Dus het ledental zal afnemen. Het is onverantwoord van het college om de clubs dan te verplichten om zo veel geld per lid te moeten reserveren voor vervanging van de velden.

Het geld zal worden uitgegeven aan de velden. Die beslissing ligt er. HartvoorWassenaar zal in de raad het voorstel doen om het als een gift te beschouwen. De besturen van de drie verenigingen moeten dan een goed plan voor de toekomst bedenken zonder de last om van af het begin € 100 per lid te moeten gaan reserveren, want dat kan alleen maar door een forse verhoging van het lidmaatschapsgeld.

Henri Hendrickx, Fractievoorzitter HartvoorWassenaar
Voor een dorp in balans

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top