Skip to content

HartvoorWassenaar en de Wassenaarse financiën

13 juli 20152 minute read

Wassenaar – HartvoorWassenaar is een open politieke partij. We denken na over dingen, en dan hebben we een mening. Een mening die we verkondigen. In de krant en in de raadszaal. Maar vooral: als lokale partij denken we in het belang van alle bewoners van Wassenaar. Dat is onze missie.

En we vinden het heel vervelend dat we zo veel aandacht moeten geven aan de gemeentelijke financiën. Liever zijn we bezig met de verdere ontwikkeling van ons dorp.
Maar nu moeten we ons eerst richten op de portemonnee, want als je dat probleem niet oplost, dan wordt het heel snel veel groter.

Voor de duidelijkheid: Het doel van HartvoorWassenaar is om ieder jaar als gemeente meer te doen, maar zonder tekorten op de rekening en zonder vrolijk met geld te smijten. En de lasten voor de Wassenaarders mogen niet boven de inflatie uit stijgen.

HartvoorWassenaar heeft tijdens de begrotingsbesprekingen vorig jaar als eerste en enige aangegeven dat de begroting aan alle kanten rammelt. Er was een een grote truuk bedacht om toch een klein overschotje te kunnen laten zien in plaats van het werkelijke tekort. Vervolgens laat het college weten dat het vooral niet wil bezuinigen, ondanks lagere inkomsten en hogere uitgaven. Maar al na de eerste 3 maanden blijkt het tekort dit jaar €600.000 te zijn. Echter, wanneer je de truuks weghaalt, dan is het tekort al meer dan €3 miljoen. En daarnaast is, buiten de begroting om, al €3 miljoen extra uitgegeven. Dus, alles bij elkaar wordt dit jaar ten minste €6 miljoen meer uitgegeven dan er binnenkomt, en dat is ruim €500 per Wassenaars huishouden.

En nog erger: we weten nu dat de komende 4 jaar een groeiend tekort laat zien van vele miljoenen.

Het is schokkend mee te maken hoe de coalitiepartijen hier mee omgaan. Volledige ontkenning van het probleem en krampachtig reageren op de kritiek van de hele oppositie. Er wordt gezegd, ach het tekort is minder dan 2% van de totale begroting. Niks om je zorgen over te maken. Waarom doen jullie zo moeilijk? En over de toekomst wordt al helemaal niet nagedacht.

Maar nog schokkender is de opmerking van de coalitie: Waarom moet dit in de krant? We kunnen er hier toch over praten?

Coalitie: wees open, transparant. Ga aan de bak en laat zien dat u Wassenaar op een goede manier kunt besturen.

En HartvoorWassenaar zal zich nadrukkelijk inzetten om oplossingen te realiseren.

Henri Hendrickx, Fractievoorzitter HartvoorWassenaar
Meer Wassenaar

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top