Skip to content

HartvoorWassenaar en de Wassenaarse financiën (4)

20 juli 20152 minute read

Wassenaar – Als je meer geld uit geeft dan er binnenkomt, dan heb je een tekort. Als je een spaarpot hebt, dan kun je dat tekort even oplossen door uit de spaarpot te grijpen. Totdat de spaarpot leeg is.

Zo werkt het op dit moment ook in Wassenaar. We hebben een tekort, dat verder toeneemt. En we grijpen uit de reserve om het aan te vullen. Zonder enige visie, maar met allerlei boekhoudtruuks, tracht het college te doen als of er niets aan de hand is. Alsof er geen tekort is. Het geld wordt uitgegeven aan “projecten”, terwijl het normale jaarlijkse uitgaven zijn. Deze projecten worden niet meegeteld bij het tekort. Mooie manier om een “klein” tekort te laten zien. Maar het geld is weg. En over een paar jaar is de spaarpot leeg.

Bij dit gedrag komt ook nog de mededeling van het college, een paar maanden geleden, dat ze er nadrukkelijk voor gekozen heeft niet te willen bezuinigen. Een recept voor verder oplopende tekorten, zoals nu ineens duidelijk wordt.

HartvoorWassenaar heeft eens goed gekeken naar de kosten van de gemeente.
En om vergelijkingen met andere, soortgelijke, gemeenten te maken moet je die kosten dan uitdrukken in kosten per inwoner.
Laten we eens kijken:
• College van burgemeester en wethouders en hun apparaat:
Wassenaar: €171 per inwoner per jaar, andere gemeenten: €72.
• Vuilophaal en verwerking:
Wassenaar: €161 per inwoner per jaar, andere gemeenten €83.
• Burgerlijke stand, paspoorten e.d.:
Wassenaar: €72 per inwoner per jaar, andere gemeenten €40.

Alleen al deze drie posten leveren een nadeel van €209 per inwoner per jaar. En dat is €5 miljoen per jaar. Dat is €500 per huishouden.

HartvoorWassenaar ziet het, en inmiddels ziet de hele oppositie het. Vervelend is dat de coalitie partijen het niet willen zien.

HartvoorWassenaar roept op tot verstandige en voorzichtige efficiency verbeteringen en kostenbesparingen. Wij zijn voor goed bestuur. Een solide en robuust financieel beleid. Een beleid waarmee we Wassenaar zelfstandig kunnen ontwikkelen.

In oktober wordt de begroting voor 2016 besproken. HartvoorWassenaar zal aansturen op een begroting in evenwicht. Zonder truuks, maar met visie.

Een voorbeeld is het verhogen van de toeristenbelasting voor mensen die van Wassenaar, haar natuur en haar stranden willen genieten. Zo helpen zij ons dorp mooi te houden doordat we het groen beter onderhouden.
En de OZB en andere lasten: niet meer dan de inflatie. Stap voor stap naar verbetering.

Henri Hendrickx, Fractievoorzitter HartvoorWassenaar
Meer Wassenaar

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top