Skip to content

Wassenaar scoort hoger dan gemiddeld in waarstaatjegemeente

24 juli 20153 minute read

Wassenaar – Wassenaarders geven hun woonplaats een 6,7 als rapportcijfer. Dat is hoger dan gemiddeld. Dat blijkt uit het onderzoek waarstaatjegemeente. Wassenaar heeft een prettig woon- en leefklimaat. De dienstverlening van de gemeente krijgt een goede voldoende. Ook op het gebied van zorg en welzijn zijn Wassenaarders tevreden over hun dorp.

Wethouder Sabine Verschoor (dienstverlening): ‘Het college is blij met de resultaten van het onderzoek. In het coalitieprogramma is aangegeven dat een goede dienstverlening aan onze inwoners van groot belang is. De dienstverlening moet tijdig, duidelijk, klantgericht en toegankelijk zijn. Met name de uitbreiding van de digitale dienstverlening heeft de komende tijd onze aandacht. Relatief veel mensen hebben de enquête digitaal ingevuld. Ik denk dan ook dat we veel inwoners een groot plezier doen als ze voor steeds meer zaken digitaal bij de gemeente terechtkunnen.’

Woon- en leefklimaat: alles dichtbij
Inwoners van Wassenaar geven hun woon- en leefklimaat een 6,8. Ze voelen zich thuis in hun buurt en geven aan dat er weinig dingen kapot zijn. Andere sterke punten van Wassenaar zijn (de nabijheid van) gezondsheidvoorzieningen, winkels, sportvoorzieningen en onderwijs. Als verbeterpunt noemen de inwoners het onderhoud van het groen en de straten en de nabijheid van welzijns- en speelvoorzieningen. Ook zou de gemeente buurtbewoners beter kunnen betrekken bij het leefbaar en veilig houden van de buurt.

Relatie burger-bestuur: ruimte voor ideeën
De relatie tussen burger en bestuur krijgt een 6,0. De gemeente houdt volgens de inwoners voldoende toezicht op het handhaven van regels. Burgers en organisaties krijgen voldoende ruimte om ideeën en initiatieven te realiseren. Ook luistert de gemeente naar hun mening. Wel vinden de inwoners dat de gemeente zich flexibeler mag opstellen als dat nodig is.

Dienstverlening: deskundig antwoord
De dienstverlening van de gemeente krijgt een 6,9. Aanvragen gaat makkelijk, vragen worden goed beantwoord, de medewerkers zijn deskundig en zoeken naar oplossingen. Als verbeterpunt wordt genoemd het geven van duidelijkheid over de afhandelingstermijnen.

Zorg- en welzijn: potentieel aan vrijwilligers
De zorg- en welzijnsvoorzieningen in de gemeente krijgen een 6,6. Uit het onderzoek blijkt dat er een ongebruikt potentieel aan inwoners is, die zich als vrijwilliger voor elkaar en het dorp willen inzetten. Ook blijkt dat inwoners nog relatief onbekend zijn met het welzijnswerk en dat mantelzorgers sterker ondersteund moeten worden. Deze zaken worden opgepakt bij de uitvoering van het nieuwe, gedecentraliseerde zorg- en welzijnsbeleid.

Cijfers beschikbaar op www.waarstaatjegemeente.nl
Vanaf augustus zijn de gegevens voor iedereen beschikbaar op de website www.waarstaatjegemeente.nl. De gegevens kunnen daar vergeleken worden met die van andere gemeenten.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top