Skip to content

Open Monumentendag op Duivenvoorde

3 september 20153 minute read

Wassenaar – Op 12 en 13 september vinden de Open Monumentendag​en weer plaats. Tijdens dit weekend zijn meer dan 4.000 bijzondere monumenten in heel Nederland te bezoeken. Ook Duivenvoorde zet de kasteelpoorten voor het publiek open en organiseert tal van zomerse activiteiten voor jong en oud. In dit weekend wordt ook de opening van het pas herstelde landschapspark groots gevierd. Duivenvoorde is tijdens het hele weekend gratis te bezoeken.

Kunst en ambacht
Het thema van de Open Monumentendagen dit jaar is kunst en ambacht. En dat thema past Kasteel Duivenvoorde als een jas: naast een uniek rijksmonument is het kasteel namelijk ook een museum met een bijzondere en eeuwenoude kunstcollectie. Het kasteel is het hele weekend doorlopend zonder gids te bezoeken, waarbij bezoekers zich kunnen vergapen aan de bijzondere collectie met o.a. prachtige portretten, zeldzaam zilver, karakteristieke meubels en vorstelijk porselein.

Daarnaast vinden er verschillende activiteiten binnen het kasteel plaats. Zo zullen enthousiaste kindersuppoosten van de basisschool De Vink uit Voorschoten bezoekers meer gaan vertellen over de unieke kasteelruimtes en zeldzame objecten uit de kunstcollectie van het kasteel. Ook krijgen bezoekers de kans het monumentale winterlandschap door Andreas Schelfhout te bewonderen, waarvoor onlangs een succesvolle crowdfundingsactie werd georganiseerd. Eveneens is er buiten een spannende mini-tentoonstelling waarin aandacht wordt besteed aan de historie van het landschapspark Duivenvoorde.

Feestelijke publieksopening kasteelpark
Het belooft dit jaar een bijzondere editie van Open Monumentendag op Duivenvoorde te worden: het kasteel heeft namelijk wat te vieren. De afgelopen jaren is met grote zorgvuldigheid gewerkt aan de uitvoering van het parkherstelplan Duivenvoorde van landschapsarchitect Michael van Gessel. Het resultaat is fantastisch: het park biedt de bezoeker dankzij de romantische, parkachtige landschappen met idyllische slingerpaadjes en verrassende doorkijkjes volop wandel- en verblijfsmogelijkheden.

Geniet als één van de eersten van een heerlijke wandeling door het prachtige, pas herstelde kasteelpark en volg een speciaal voor deze gelegenheid gratis toegankelijke rondleiding over het landgoed. En neem eens een kijkje in de Leidse tuin, de romantische en idyllische ommuurde kruiden- en bloementuin met boomgaard, die pas sinds dit weekend officieel toegankelijk is voor het publiek. Ook voor de jeugd is er genoeg te doen: van een spannende speurtocht tot zomerse buitenspellen verspreid over het park.

Bezoek
Vanwege de feestelijke publieksopening en de Open Monumentendagen zijn het park en kasteel van Duivenvoorde het hele weekend van 12 en 13 september gratis te bezoeken. Op zaterdag is het kasteel van 11:00 uur tot 17:00 uur geopend, en op zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur. Het park is beide dagen open van 8:00 tot 19:30 uur.

Parkeren is gratis, maar in de nabije omgeving van het kasteel zijn de parkeermogelijkheden beperkt. Ook met de fiets of het Openbaar Vervoer (lijn 45 en 46, halte ‘Kniplaan’) is het kasteel goed te bezoeken.

Kasteel Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK Voorschoten
www.kasteelduivenvoorde.nl

Tags

DuivenvoordeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top