Skip to content

Ruud Bartlema over Hendrik Nicolaas Werkman

11 september 201545 second read

Wassenaar – Na de bevlogen lezingen van Ruud Bartlema over Marc Chagall kondigen de Vrijzinnigen NPB Wassenaar met gepaste trots zijn lezing aan op 22 september a.s. over Hendrik Nicolaas Werkman.

Deze Groningse graficus en drukker werd enkele dagen voor de bevrijding gefusilleerd. Hij was n van de leidende figuren in de ’Blauwe Schuit’, een clandestiene uitgeverij. In die roerige oorlogsjaren ontstond zijn beroemdste werk ’Chassidische Legenden I en II’. Werkman maakte bij een aantal Chassidische legenden, herverteld door Martin Buber, kunstdrukken die hij ’druksels’ noemde. Met name in deze werken wordt zijn betrokkenheid bij de joodse mystiek duidelijk. Ruud Bartlema is theoloog, beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek. Hij zal in deze lezing vooral het accent leggen op de chassidische legenden in het werk van Werkman en hun verbondenheid met de joodse mystiek.

De lezing vindt plaats van 15.00 tot 17.00 uur in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46; toegang 5 euro.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top