Skip to content

WZK Tri-team’s Pieter den Edel loopt PR tijdens 100 km race RUN Winschoten

14 september 20153 minute read

Wassenaar – Afgelopen zaterdag, 12 september 2015 stond, sinds de vorige editie een jaar eerder, in het hoofd van Wassenaarder Pieter den Edel gegrift. Toen proefde hij voor de eerste maal wat het is om 100 km te lopen, een afstand van 10 ronden, die de meeste hardlopende zielen 1 x wensen te lopen. Pieter deed het destijds in 11 uur en 47 minuten en daarop was hij heel trots. Maar hij was ook vastberaden zichzelf te verbeteren en wel in 2015, het jaar waarop de RUN in Winschoten haar 40ste editie zou vieren met de organisatie van de IAU Wereldkampioenschappen Ultramarathon 100 en 50 km.

Ook was er, net als vorig jaar, een estafetteteam van de Tri-teamers afgevaardigd. Dit keer konden we slechts 6 mensen op de been brengen, wat betekende dat maar liefst 4 leden 2 x het rondje van 10 km moesten afwerken. Maar dat was op voorhand al geen straf, gezien de gezellige ambiance die elk jaar weer in Winschoten aanwezig is. Een dag eerder was de ploeg afgereisd om goed geprepareerd te zijn voor de wedstrijd.

Om 10.00 uur gingen de ultralopers van de 100 kilometer afstand op deze wat koele, ietwat mistige zaterdagochtend van start. Het was een bonte verzameling van Japanners, Amerikanen, Italianen, Mexicanen, Canadezen, Brazilianen, Tsjechen, Belgen, Fransen die de straten van Winschoten en het naburige Heiligerlee vulden ; welke nationaliteit was eigenlijk afwezig, kun je beter vragen.
Pieter was niet opgenomen in het Nederlandse team (wie weet komt dat nog) maar liep solo mee.
De eerste ronden keurig iets beneden het uur, zichzelf beheersend om later de moeilijke laatste ronden te kunnen volbrengen. Om 10.30 gingen de estafettelopers van start. Maar liefst 230 teams hadden zich aangemeld, ook al een bonte verzameling van teams uit alle (meest Nederlandse) windstreken.

Pieter kreeg na 50 kilometer een zodanige inzinking dat hij sterk overwoog om de schoenen voor die dag aan de wilgen te hangen. De energie leek te zijn verdwenen en ongemak en pijn waren er voor in de plaats gekomen. Zijn vrouw en nog meer speciaal afgereisde Wassenaarse supporters, en de estafettelopers wisten hem uiteindelijk op andere gedachten te brengen, waarna Pieter dapper aan de tweede helft begon. Daarna heeft hij steeds de moed er in gehouden en heeft hij de man met de hamer, die hem steeds op de hielen zat, toch steeds weten te ontlopen. Ondertussen finishte de een na de andere estafetteloper, af en toe kon een loper Pieter zelfs even vergezellen, wat niet alleen gezellig maar ook heel motiverend was voor Pieter. Ook waren inmiddels al heel wat WK deelnemers gefinished, om u een indruk te geven: de Zweed Jonas Buud finishte als winnaar in een tijd van 6.22.44, de eerste dame was de Amerikaanse Camille Herron in een tijd van 7.08.35!

De estafetteploeg met Wil Grim, Caroline van Weerlee, Els van Deursen, Tineke Haitsma (allen 2x) en Richard de Smit en Louise Dobson finishten in een tijd van 8.39.28 op de 75ste plaats in een veld van 240 teams, een mooie prestatie! Daarna was het wachten op Pieter, die het laatste rondje toch nog een regenbui te verduren kreeg (die wij de hele dag al verwachtten maar niet kwam).
Als een held werd Pieter onthaald in prachtige tijd , een verbetering van zijn PR met 41 minuten. Hij liep over de finishlijn in 11.06.46, waarbij hij een toch heel verdienstelijke 254ste plaats in een veld van 374 deelnemers heeft bezet. Chapeau! Na al dat rennen smaakte het biertje dan wel patatje ons goed en sloten de lopers zoals dat heet, moe maar voldaan, deze prachtige dag af.
Op naar volgend jaar!

Tags

WassenaarWZK
Gerelateerde artikelen
Back To Top