Skip to content

Wat doet een schaatsster in de zomer?

20 september 20154 minute read

Wassenaar – Hoewel de meteorologische herfst inmiddels is begonnen en het weer ons dezelfde indruk geeft, zoeken schaatsers de zon op. Over enkele weken start het schaatsseizoen weer en hebben de schaatsers in de afgelopen zomer de basis gelegd voor sportieve successen.

Wat doet zo’n schaatser nu zo al in de zomer? Eigenlijk heel simpel trainen, trainen en nog eens trainen. In mei beginnen de trainingen en dan wordt er gebouwd aan de conditie, worden nieuwe schaatsen of skeelers uitgeprobeerd en de doelen gesteld voor de winter. Zo vergaat het ook onze Wassenaarse Roxanne van Hemert.

In april jl. verlengde zij het contract voor 1 jaar met het Team Lotto-Jumbo onder leiding van Jac Orie. De damesploeg die vorig jaar uit 4 dames bestond werd gehalveerd. Laurine van Riessen is gaan baanwielrennen en wil zich plaatsen voor de Olympisch Spelen in Brazilië komende zomer, Diane Valkenburg verhuisde naar team Koopjesdrogist.nl en Annette Gerritsen, herstellende van een slepende blessure, gaat in het nieuwe seizoen voor Team Afterpay rijden. Van Jong Oranje kwam Sanneke de Neeling over. Het herenteam (met o.a. Sven Kramer, Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en Wouter Olde Heuvel) bleef in aantal hetzelfde. Stefan Groothuis maakte de overstap naar Beslist.nl en Patrick Roest, 2-voudig wereldkampioen bij de junioren, maakte de overstap van Jong Oranje.

Het dagelijks leven van een schaatser bestaat uit uren fietsen, krachttrainingen, skeeleren, hardlopen (w.o. sprinttrainingen) en rusten. Rust is misschien wel de belangrijkste “trainings”factor. Meten is weten, dus regelmatig wordt er bloed afgenomen en andere testen gedaan om het resultaat van de trainingen te kunnen meten maar ook om eventuele blessures en/of ziekte tijdig in beeld te brengen.

Dit seizoen zijn de trainingen van Roxanne aangepast met dien verstande dat er meer aan het duurvermogen wordt gewerkt. Dat betekent regelmatig fietstrainingen van 4 uur, weer of geen weer. Op de zaterdagen reed Roxanne regelmatig, samen met haar broer, een wielerkoers in Amsterdam , als een van de weinige dames tussen de heren amateur wielrenners. Van de 60 deelnemers wist Roxanne vaak bij de eerste 15 te eindigen met af en toe een top 10 notering. De resultaten laten zien, dat de trainingen effect sorteren. Haar duurvermogen is toegenomen. Wat dat komende winter betekent voor haar schaatstijden is natuurlijk afwachten.
Inmiddels heeft zij verschillende trainingskampen achter de rug o.a. in Nederland, Duitsland, Noorwegen, Italië (Toscane) en Portugal. Ook in de zomer wordt er regelmatig geschaatst zoals in Enschede, Hamar (Noorwegen) en Inzell. In de zomer is dat een mooi moment om nieuwe dingen uit te proberen. Echte vakantie is er niet bij, ook al ben je er even tussenuit, altijd gaan de trainingen door.

Afgelopen week gingen de ijsbanen weer open en staat Roxanne praktisch dagelijks 1 of 2 maal op het ijs. Het laatste trainingskamp, voor de aanvang het seizoen, staat volgende week op het programma. Inzell in Zuid Duitsland is de bestemming. De eerste belangrijke wedstrijd vindt plaats op 30 en 31 oktober en 1 november. Tijdens deze wedstrijd, die verreden wordt in Enschede, zijn tickets te verdienen voor het World Cup seizoen. Roxanne heeft zich reeds geplaatst voor deelname aan de 1.000 meter en hoopt daar nog minimaal een startbewijs aan toe te voegen. De mogelijkheid hiervoor is tijdens de Holland Cup 1 die verreden wordt in het weekend van 17 en 18 oktober in Deventer

Natuurlijk houden wij u komende winter op de hoogte van de prestaties van Roxanne. Maar zonder sponsoren zou het niet mogelijk zijn dit allemaal voor elkaar te krijgen. Heel veel dank gaat uit naar Lotto, Jumbo, Bianchi, Polar, Brand Loyalty, Matrix, Fila, Personal Car Lease en onze onvolprezen Wassenaarder Hans Lozekoot, die altijd voor Roxanne klaar staat om haar fiets te onderhouden.

Tags

SchaatsenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top