Skip to content

Modelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

22 september 20153 minute read

Wassenaar – Wie heeft er vroeger niet met speelgoedtreinen gespeeld? In menig huiskamer reden Märklin, Fleischmann of Trixtreinen hun rondjes op het tapijt. Als je geluk had, bouwde je samen met je vader aan een opklapbaan in je kinderkamertje. Sommige vaders gebruikten hun zonen als alibi om zelf op zolder een berglandschap na te bouwen waar de treinen tunnel in en tunnel uit konden rijden. Stoomtrein Katwijk Leiden pakt dit jaar groots uit en heeft topmodelbouwers voor een weekend bijeen weten te krijgen. Zij komen graag naar Valkenburg. Want waar kun je met de modelbaan tussen het grote voorbeeld staan en hoor je regelmatig de stoomfluit en de sissende stoom van een stoomtrein uit 1937 die regelmatig voorbij komt?

Al voor de zestiende keer organiseert dit museum in het Zuid-Hollandse Valkenburg (bij Leiden) de oergezellige smalspoormodelbouwdagen. Deze tentoonstelling timmert de laatste tijd stevig aan de weg en mag zich verheugen op een groeiend aantal bezoekers. Dat is logisch omdat de trouwe deelnemers uit binnen- en buitenland hun primeurs vaak hier voor eerst aan het publiek laten zien. Met dit evenement start het seizoen van de modelspoorexposities en beurzen.

Wat deze smalspoormodelbouwdagen uniek maakt, is dat op gezette tijden de zintuigen geprikkeld worden als flarden spoorwegromantiek van de stoomtreinen naar binnen kringelen en de stoomfluit luid te horen is. Tijdens dit weekend wordt extra stoom- en dieselmaterieel ingezet en u kunt de gehele dag op uw toegangskaartje vrij in- en uitstappen. Voor liefhebbers is er de mogelijkheid om rond te kijken. Vrijwilligers staan voor u klaar om rondleidingen te verzorgen over het gehele buitenterrein, de werkplaats en het museum. Wilt u zelf gaan bouwen in smalspoor dan kunt u volop inspiratie opdoen. Zowel bij de modelbanen als in het binnen- en buitenmuseum. U mag overal fotograferen en een aantal van de Valkenburgse vrijwilligers zijn net wandelende encyclopedieën. Zij kunnen met passie eindeloos praten over hun hobby. De industrielocomotieven lijken ook wel schaalmodellen en eigenlijk verschillen de machinisten op de treinen niet veel van de modelspoorspoorders binnen. Tijdens dit weekend is iedereen vrolijk met treintjes aan het spelen gewoon voor het eigen plezier en tot vermaak van de bezoekers. Dat maakt dit weekend uniek en zeker een bezoek waard voor kinderen met hun ouders en grootouders. Succes verzekerd.

Met het ouderwetse en kartonnen treinkaartje kunt u de gehele dag meerijden in alle treinsamenstellingen die geschikt zijn voor personenvervoer.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.
Als u dit museum nog nooit eerder heeft bezocht, dan zijn deze modelboudagen wellicht een uitgelezen kans om kennis te maken met dit sympathieke museum waar ook de (klein)kinderen van zullen genieten.

Het museum is beide dagen geopend van 10.30 –16.30 uur. Prijzen € 9,00 voor volwassenen en kinderen betalen € 7,00.

Tags

StoomtreinWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top