Skip to content

Klimaatverandering en het water

1 oktober 20152 minute read

Wassenaar – Op 15 oktober, aanvang 20.15 uur, lezing door dhr G.J. Doornbos in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar. Klimaatverandering gaat grote gevolgen hebben voor de Nederlandse waterhuis- houding. Deze eeuw kan de zeespiegel tot 1,30 meter stijgen. De variatie in de waterafvoer via de Rijn, Maas en Schelde zal toenemen: minder afvoer in de zomer en meer in de winter. Door de zeespiegelstijging en de aanvoer van zout via de rivieren zal, in perioden van langdurige droogte, de verzilting van het grondwater toenemen, met alle schadelijke gevolgen van dien voor de drinkwatervoorziening, landbouw, scheepvaart en (koel)water gerelateerde
economische sectoren.

Hoe moeten we Nederland inrichten zodat het ook op de zeer lange termijn klimaatbestendig is? Het gaat hierbij allereerst om bescherming tegen overstromingen van de kant van de zee en van de rivieren en het veilig stellen van de zoetwatervoorziening. De aanpak zal gericht moeten worden op het mee ontwikkelen met klimaatverandering waardoor ook nieuwe kansen gecreëerd worden.

Dhr G.J. Doornbos is sinds 2005 dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het hoogheemraadschap van Rijnland is een overheidsorgaan en is, wat betreft de inrichting van het bestuur, goed te vergelijken met een gemeente. De dijkgraaf is de voorzitter van het college van dijkgraaf en hoogheemraden (dagelijks bestuur) en de verenigde vergadering (algemeen bestuur). De dijkgraaf wordt benoemd door de Kroon.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, telefoon 070-5115705 (na 17.00 uur).

E-mailadres: mkarman@pkn-wassenaar.nl of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top