Skip to content

Lezing Vincent van Gogh door kunsthistorica Willy Atema

11 oktober 20152 minute read

Wassenaar – Op vrijdag 6 november zal kunsthistorica drs. Willy Atema een lezing verzorgen met als titel ‘De schilderijen en de brieven van Vincent van Gogh’ in Bibliotheek Wassenaar. Op 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven, maar de kunstenaar ‘leeft’ meer dan ooit! Het Van Gogh Museum pakt in 2015 uit met een ambitieuze najaars-tentoonstelling. Reden genoeg dus om aandacht te schenken aan de schilderijen (en de brieven!) waarin Van Gogh existentiële en universele thema’s in een expressieve (beeld)taal verbeeldt en verwoordt. Van Gogh was een dubbeltalent. We kennen allemaal zijn schilderijen met de nadrukkelijke kleurvlakken, soms zelfs volledig vervangen door een kolkende beweging van cirkelende en golvende lijnen die over het gehele beeldvlak wervelen.

Maar Vincent was ook een getalenteerd en boeiend schrijver: 902 fascinerende brieven, een complete biografie. De powerpoint presentatie gaat, met veel prachtig beeldmateriaal, in op het leven en werk van Vincent van Gogh en de context waarin hij – niet – floreerde. Daaruit blijkt dat Van Gogh zich gedroeg als een eenling (‘… die eenzaamheid welke een schilder treft die door Jan en alleman wordt aangezien voor gek, moordenaar, vagebond …), dat hij weinig aanleg had voor het onderhouden van gezellige sociale kontakten (‘Veel mensen houden mij voor een onaangenaam karakter’) en, volgens Gauguin, inderdaad behoorlijk ‘gek’ was. Maar de kunstenaar was ook belezen, kende zijn kunstklassiekers, sprak drie talen vloeiend en hield zich uitvoerig bezig met kleurentheorieën. Al met al een temperamentvolle persoon! En de eerste positieve waardering die hij in 1889 kreeg is nog steeds van kracht ‘…een pionier, eenzaam worstelend in de donkere nacht, en zijn naam -Vincent- dient het nageslacht zich goed in te prenten’. De prijzen die zijn werken opleveren bij de internationale veilinghuizen (enorme bedragen die ook in de presentatie aan de orde zullen komen) bevestigen dat die voorspelling helemaal uitgekomen is.

Locatie: Bibliotheek Wassenaar, Langstraat 40, 2242 KM Wassenaar
Datum: Vrijdag 6 november 2015
Tijd: 10.30 – 12.30 uur
Toegang: Niet-Leden € 9,00 / Leden € 7,00
Kaarten kunt u bestellen via de website: www.obvw.nl
Voor vragen kunt u bellen met: 070-5113397

Tags

OBVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top