Skip to content

Herfst, romantiek en jachthoornmuziek

12 oktober 20152 minute read

Wassenaar – Herfst is het seizoen waarin de bossen en bomen prachtig kleuren, en we na buitenactiviteiten lekker bij het houtvuur warme wijn drinken. Het is een periode van romantiek en genieten van het landelijke leven. Dit heerlijk seizoen is populair. Drommen mensen gaan de bronstige herten op de Veluwe bekijken. In Wassenaar zijn wij gezegend met veel bomen, vogels en reewild, vossen en konijnen in de duinen, en een traditie van jachthoornblazen.

Aan Stoeterij In ‘t Groene Hout zijn twee jachthoornblaasgroepen verbonden: Jachthoornblaasgroep Waalsdorp en Jachthoorngroep Het Groene Hout. Zij spelen ieder een ander soort jachthoorn, met een ander geluid, en hebben een ander repertoire.

“Waalsdorp” blaast in een groene jagersoutfit. Ze spelen met twee soorten instrument. De Fürst-Pless-Hoorn, een instrument dat in de 19e eeuw tot ontwikkeling kwam. En de Parforcehoorn die aanvankelijk gebruikt werd voor de jacht met paarden en honden. Op beide instrumenten zitten geen ventielen. Er kunnen alleen natuurtonen gespeeld worden. Het samenspel van de Plesshoorn en de Parforcehoorn resulteert in een bijzonder geluid, dat je niet snel vergeet. De groep speelt jachtsignalen uit het veld, jachtfanfares en jachtmarsen. De honden van de spelers zijn er altijd bij. De meeste leden gebruiken de instrumenten nog steeds in het veld.

Jachthoorngroep Het Groene Hout speelt de “Es parforce hoorn” of “cor de chasse”. Deze barokke natuurhoorn zonder ventielen is een variant op de Franse “trompe de chasse”, en brengt alleen natuurtonen voort. Er worden Franse, Duitse en Boheemse composities gespeeld. Stijlvol gekleed in traditioneel blauw ruitertenue. Jachthoornblazers zijn allen enthousiaste natuur- en dierenvrienden. Dit ensemble was Nederlands kampioen in de Es-hoorn klasse in 2014 en 2015.

Wassenaar ontwikkelt zich steeds meer als een belangrijk Nederlands cultureel centrum van traditioneel landleven met twee eigen jachthoornblaasgroepen, traditionele aanspanningen, historische rijtoeren en een eigen opleiding voor het aangespannen rijden.

Een aantal leden van beide groep zal tijdens een gezellig samenzijn na de “Hubertustoer met Herfstvertier” (zie Culturele Agenda) vertellen over de jachthoornmuziek, de tradities en hun instrumenten. Vanzelfsprekend zal bij een bisschopswijn of jagerthee met warme speculaas ook gespeeld worden. Jachthoorngroep het Groene Hout zal aanwezig zijn op 25.10 en Waalsdorp op 18.10 en 01.11.

Aangezien het om een kleinschalig gebeuren gaat is reserveren noodzakelijk. Zondag 18.10, 25.10 en 01.11 doorlopend van 11:00 tot 17:00. T 0705176586 en chrisjandeweerd@gmail.com

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top