Skip to content

Kinderen van de Kievietschool naar de TU Delft

14 oktober 20152 minute read

Wassenaar – De kinderen van het Leerlab van de Kievietschool doen de komende weken mee aan een ontwikkeltraject ‘Biomedisch Ontwerpen’ van het Wetenschapsknooppunt ZH | TU Delft.

Leerlingen uit plusgroep zeven en acht ontwerpen in dit traject hulpmiddelen voor mensen met een beperking, zoals reuma. Dat doen ze op dezelfde manier als studenten van de TU Delft. De TU Delft heeft o.a. het robotpak ‘mindwalker’ ontwikkeld, waarmee verlamde mensen weer kunnen lopen. Dit is het allereerste uitwendige skelet dat via hersenactiviteit wordt aangestuurd.

Om de leerlingen een vliegende start te geven was er vorige week een Kick-off Kindercollege, op de TU Delft, door professor Just Herder. Wat een professor eigenlijk was, wisten de kinderen wel te benoemen: “een oude man met een witte jas en een bril” en “iemand die er uit ziet zoals u”. Of is het, zoals een ander kind wist: ”iemand die heel geleerd is en dit geleerde ook aan anderen kan overbrengen”? Just liet in het college de kinderen zelf ervaren hoe het is om een prothese te dragen en mee te denken in handige oplossingen. En wat blijkt? Dat konden ze heel erg goed!
Het doel van het project is dat leerlingen zich inleven in ouderen en mensen met een ziekte of beperking. Zo doen ze marktonderzoek en kunnen ze een programma van wensen en eisen opstellen. Door goede voorbeelden van werkende apparaten te verzamelen en te brainstormen komen ze op een ontwerpidee voor een hulpmiddel voor iemand met een beperking. Het maken, testen en presenteren van het ontwerp, hoort daar ook bij.

De kinderen gaan zich in de volgende les bezighouden met de eerste stap voor het biomedisch ontwerpen. Bij deze stap gaan ze de problemen verkennen wanneer je reuma hebt, een arm of been moet missen of wanneer je arm in een mitella zit. Om een probleem goed te verkennen is het goed om ook het probleem te ervaren, dus gaan de kinderen allerlei dingen zelf uitproberen: Hoe kun je een pak opendraaien met reumatische handen? Hoe kun je cupcakes bakken maken met één arm? Hoe kun je hockeyen in een rolstoel?

De kinderen gaan de komende weken verder en worden daarbij begeleid door Leerlabjuf Joura Ortega en studenten van de TU Delft. We zijn erg benieuwd wat zij in de loop van dit project voor mooie oplossingen zullen bedenken en maken! Meer informatie vindt u op www.kievietschool.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top