Skip to content

De spiritualiteit van de zee

15 oktober 20153 minute read

Wassenaar – 29 oktober zijn te gast in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar: Just van Es (lezing) en Barbara de Beaufort (gedichten).

De zee wordt in de bijbel vaak voorgesteld als een vijand; de chaos bij uitstek. Scheppen is ordenen, dus de zee inperken. Maar de zee blijft dreigen. De Romeinen hadden het ook niet op de zee. Toen zij in Nederland kwamen, vonden zij het maar niets al dat water. Met name in het Noorden: kun je daar überhaupt wel wonen? “Ongelukkige mensen zijn het daar” schreef Plinius “twee maal daags zitten ze als schipbreukelingen te kleumen op die armzalige door henzelf opgeworpen modderheuveltjes.” En inderdaad, onze welvaart en veiligheid is voor een belangrijk deel te danken aan het weren van de zee.

Ook ons denken meent het te moeten hebben van ordenen. Door middel van de taal dijken we de werkelijkheid in en kanaliseren we het betekenisloze en ondermijnende. En ook dat heeft ons ver gebracht. In hoeverre hebben deze invloeden onze spiritualiteit, de manier waarop wij geloven, bepaald? En welke prijs hebben we daarvoor betaald? Is het toevallig dat er juist in onze tijd aandacht is voor vormen van spiritualiteit, zoals Boeddhisme en Taoisme (met een groot respect voor het wilde en wordende en toevallige) en dat de (post)moderne filosofie het water herontdekt als thema? Niet het water van reiniging en het lessen van dorst, maar in die wilde vorm van de zee. Juist zij blijkt in haar onbeheerste vorm ons veel te denken te geven.

Op deze avond volgen we een aantal van deze sporen, geholpen door dichters die altijd al andere vermoedens hadden over de zee dan de gangbare opinies.
dr J.J. van Es is emeritus predikant. Hij was tot 2009 verbonden aan de Kievietkerk. Zijn analyse van dit grote politieke en economische verhaal is verweven met persoonlijke belevenissen.

mw B.J.J.J. de Beaufort was pastoraal werker voor de Protestantse Gemeente Wassenaar en geestelijk verzorger voor de Stichting Thuiszorg in Wassenaar tot 2011. Zij werkt nu als levensbeschouwelijk begeleider in Middelstum.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, telefoon 070-5115705 (na 17.00 uur).

E-mailadres: mkarman@pkn-wassenaar.nl of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top